Hlavní obsah

Rusko sepisuje seznamy lidí, kteří vycestovali ze země po zahájení války na Ukrajině

Moskva shromažďuje údaje o lidech, kteří vycestovali ze země po zahájení vojenské agrese proti Ukrajině v únoru 2022 na více než dva měsíce. Vyplývá to z uniklých dat, která se objevila na internetu, napsal ruský zpravodajský telegramový účet Agentstvo. Databázi s názvem Opustili RF 2022-2024 nalezli na webu také novináři Meduzy.

Foto: Profimedia.cz

Moskevské letiště Domodědovo, archivní foto

Článek

Kromě osobních údajů, jako jsou jméno, jméno po otci a příjmení, se v seznamech zmiňovaných Agentstvem uvádí také datum odjezdu z Ruska a důvod. Na výběr jsou tři možnosti: „začátek speciální vojenské operace“, tedy ruské války na Ukrajině, „oznámení o mobilizaci“, kterou Rusko vyhlásilo v září 2022, a „vzpoura Wagnerovy skupiny“, k níž došlo v červnu 2023.

Jako podklady pro sběr dat slouží předně seznamy leteckých společností. „Údaje o fyzických osobách, které překročily hranici pěšky, vycestovaly po moři či automobilem, máme rovněž k dispozici,“ sdělila Agentstvu nejmenovaná společnost, která data sbírá.

Portál namátkově zkontroloval údaje o deseti lidech a zjistil, že data nejsou přesná. Ve dvou případech nesedělo datum překročení hranice nebo důvod vycestování: měla jím být vzpoura Wagnerovy armády, k té ale došlo až rok poté, co zmínění lidé Rusko opustili. Rovněž zpravodajský portál Meduza tvrdí, že na seznamu objevil člověka, který opustil Rusko před deseti lety a naposledy je navštívil 2. března 2022, ale jako důvod je v databázi uvedena vzpoura wagnerovců.

S mírovými plány se roztrhl pytel. Rusko a Ukrajina se ale na žádném neshodují

Válka na Ukrajině

Uniklé databáze používá i vnitro

Podle nedávného tvrzení ruského novináře Andreje Zacharova používá uniklé databáze ruské ministerstvo vnitra, například k odhalení identity přispěvatelů na Telegramu. Zacharov také uvádí, že v minulém roce hned několik regionálních oddělení ruského ministerstva vnitra uzavřelo smlouvu o nákupu systému Insider, který umožňuje nakládat s daty z uniklých databází.

Podle Agentstva jsou úniky zneužívány k represím. „V roce 2021 v Moskvě hromadně propouštěli státní úředníky, jejichž údaje se objevily v „propíchnuté“ a zveřejněné databázi webu Svobodu Navalnému,“ uvádí v komentáři.

Ruský list Vědomosti v březnu napsal, že se případy úniků dat na internet v Rusku značně množí. Jen za první dva a půl měsíce tohoto roku došlo ke krádeži databází, které se následně objevily na internetu, ze 170 ruských společností, dále pak došlo ke zveřejnění obsahu 27,7 milionu e-mailových schránek a 137 milionů telefonních čísel.

Úniky z Kremlu odhalily ruské plány pro Pobaltí

Zahraniční
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám