Hlavní obsah

Rusko se nezúčastní mírového summitu navrhovaného Zelenským

Rusko se nezúčastní žádného mírového summitu, který bude prezentován jako pokračování červnové vrcholné schůzky ve Švýcarsku. Nestane se to ani tehdy, pokud by tam ruské představitele někdo pozval, řekla v sobotu mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Foto: Natalia Kolesnikova, Reuters

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve navrhoval, aby zástupci Ruska na takový summit, který by se mohl konat ještě do konce roku, pozvánku dostali. Na červnová jednání do Švýcarska pozváni nebyli. Moskva jednání, kterých se účastnily delegace z více než 90 zemí, označila za bezvýznamné vzhledem k tomu, že se jich sama neúčastnila.

„Tento proces nemá nic společného s uspořádáním (rusko-ukrajinského konfliktu),“ uvedla Zacharovová. „Jde o další projev podvodu ze strany Anglosasů a jejich ukrajinských loutek,“ dodala.

Rusko je podle ní připravené diskutovat o „skutečně seriózních návrzích“, které berou v potaz situaci „na zemi“. Agentura Reuters píše, že takto Rusko odkazuje na skutečnost, že anektovalo čtyři ukrajinské oblasti, které ovšem zcela neovládá.

Rusko se musí účastnit dalšího mírového summitu, prohlásil Zelenskyj

Evropa

Ukrajina a její západní spojenci podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí „na mír nepomýšlejí“. Řekla to v souvislosti s ukrajinským vpádem do ruské Kurské oblasti ze začátku srpna a s opakovanými výzvami Zelenského, aby západní spojenci dodali jeho zemi dalekonosné zbraně.

Před červnovým summitem ve Švýcarsku ruský prezident Vladimir Putin určil, za jakých podmínek by Rusko s Ukrajinou začalo jednat. Je mezi nimi to, že se Kyjev vzdá čtyř oblastí, které si Moskva nyní nárokuje jako své vlastní. Od vstupu ukrajinské armády do Kurské oblasti Moskva říká, že s Kyjevem jednat nemůže, dokud jsou jeho jednotky v tomto ruském regionu.

Zelenskyj už v roce 2022 představil desetibodový mírový plán. Hovoří se v něm o stažení všech ruských jednotek z ukrajinského území, opětovném potvrzení hranic Ukrajiny z doby po rozpadu Sovětského svazu a způsobu, jak Moskvu pohnat k odpovědnosti za agresi vůči sousední zemi.

Polský ministr zahraničí navrhuje referendum o Krymu. Ukrajinci ani Rusové nesouhlasí

Zahraniční

Výběr článků

Načítám