Hlavní obsah

Rusko se musí účastnit dalšího mírového summitu, prohlásil Zelenskyj

Rusko se musí účastnit dalšího mírového summitu, který se má konat v listopadu, řekl francouzským médiím ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko nebylo pozváno na první mírový summit, který se konal 15. a 16. června ve Švýcarsku.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Domnívám se – stejně jako většina zemí – že na druhém mírovém summitu v listopadu musejí být přítomni ruští zástupci, jinak nedosáhneme životaschopných výsledků,“ řekl Zelenskyj a dodal: „Pokud je chce celý svět u (vyjednávacího) stolu, pak nemůžeme být proti.“

Zelenskyj zopakoval, že spravedlivý mír pro Ukrajinu musí zahrnovat obnovení územní celistvosti Ukrajiny, a dodal, že to „neznamená, že to musíme udělat pouze silou zbraní“.

Putin láká rekruty. Zdvojnásobil odměnu za upsání se armádě

Válka na Ukrajině

„Na frontové linii budeme tak dlouho, dokud Rusko bude chtít vést válku. A pak můžeme tyto otázky vyřešit diplomaticky, pokud Rusko bude chtít,“ řekl ukrajinský prezident. Na otázku, zda zvažuje možnost postoupení ukrajinských území, Zelenskyj řekl, že to „není nejlepší možnost“ a žádný prezident nemůže vyřešit žádnou otázku územní celistvosti Ukrajiny bez Ukrajinců.

„Je to v rozporu s ukrajinskou ústavou… Ti, kteří jsou u moci, nemají žádné oficiální právo vzdát se svých území. Aby se to stalo, musí to ukrajinský lid chtít,“ řekl.

Rusové podnikli dosud největší letošní útok na Kyjev

Válka na Ukrajině

Kreml opakovaně odmítl ukrajinské mírové úsilí a jeho desetibodový vzorec jako irelevantní a označil je za „ultimátum“, připomněl list Ukrajinska pravda.

Ruský prezident Vladimir Putin den před summitem ve Švýcarsku uvedl, že podmínkou pro mírová jednání je, že Ukrajina se musí zcela stáhnout ze čtyř částečně okupovaných oblastí, které Moskva v roce 2022 nezákonně anektovala. Kyjev tento požadavek odmítl.

F-16 už jsou na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám