Hlavní obsah

Rusko ruší v pobaltských státech GPS a radary, tvrdí američtí analytici

Finsko oznámilo, že poslední týden se razantně zvýšil počet případů, kdy „selhaly“ letecké a námořní GPS. Naposledy se tak stalo ve Finském zálivu v noci na 11. července. Rušení leteckých a námořních GPS a radarů pochází z území Ruska, tvrdí Institut pro studium války.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Finský námořní pilot oznámil na sociální síti X, že během noci na 11. července mu selhaly GPS a radar, když pilotoval jiná plavidla poblíž měst Kotka a Hamina na jižním pobřeží Finska. Současně zveřejnil videozáznam selhání radaru a oznámil, že GPS není k dispozici na 90 procentech trasy mezi ostrovem Orrengrund a přístavem Hamina.

Zprávy o zvýšeném narušení GPS a radarů ve Finském zálivu doplňují informace o ruském vměšování, které postihuje pobaltské státy a další regiony Evropy, píše list Ukrajinska pravda.

Odpovíme vojensky. Rusové chystají reakci na rozhodnutí USA přesunout rakety do Německa

Evropa

S největší pravděpodobností má Rusko na svědomí kauzu s narušeným GPS u letadla tehdejšího britského ministra obrany Granta Shappse a také případ, kdy společnost Finnair musela zrušit několik letů do estonského Tartu, dokud tamější letiště nezavede přibližovací systém, který se nespoléhá na GPS.

Zjevné rušení GPS ze strany Ruska je pravděpodobně součástí eskalující ruské hybridní války proti zemím NATO, která má podkopat podporu Ukrajiny a soudržnosti NATO, píše list Ukrajinska pravda s odvoláním na Institut pro studium války.

Rusko plánovalo zavraždit šéfa německé zbrojovky Rheinmetall

Evropa

Výběr článků

Načítám