Hlavní obsah

Rusko plánovalo zavraždit šéfa německé zbrojovky Rheinmetall

Ruská federace plánovala zavraždit Armina Pappergera, ředitele zbrojovky Rheinmetall, která pro Ukrajinu vyrábí dělostřelecké granáty a vojenská vozidla. Americké a německé zpravodajské služby se to ale zkraje roku dozvěděly a Moskvě to překazily. Informuje o tom americká zpravodajská televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Armin Papperger

Článek

Zbavit se Pappergera plánovalo Rusko v rámci širšího plánu vražd vedoucích pracovníků obranného průmyslu po celé Evropě, kteří podporovali Ukrajinu, sdělilo americké televizi pět amerických a západních zdrojů obeznámených se situací. Plán na odstranění Pappergera byl však v nejpokročilejší fázi.

Když se americké zpravodajské služby o těchto plánech dozvěděly, informovaly Německo, jehož bezpečnostní složky následně poskytly Pappergerovi ochranu a spiknutí zmařily. Vysoce postavený německý vládní úředník CNN potvrdil, že Berlín byl Washingtonem na plán vraždy upozorněn.

Největší podporovatel Ukrajiny

Papperger byl pro Rusko jasným cílem. Jeho společnost Rheinmetall je totiž největším a nejúspěšnějším německým výrobcem důležitých 155mm dělostřeleckých granátů, které se staly rozhodující zbraní v opotřebovací válce na Ukrajině.

Německá zbrojovka Rheinmetall chystá otevřít nové továrny na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Společnost navíc v příštích týdnech otevře na Ukrajině továrnu na výrobu obrněných vozidel, což je podle jednoho ze zdrojů obeznámeného se zpravodajskými informacemi pro Rusko velmi znepokojivé.

Série Ruskem připravovaných spiknutí pomáhá vysvětlit stále ostřejší varování představitelů NATO před závažností sabotážní kampaně, která podle některých vysokých představitelů hrozí překročením prahu ozbrojeného konfliktu ve východní Evropě.

„Vidíme sabotáže, vidíme atentáty, vidíme žhářství. Vidíme věci, které mají cenu lidských životů,“ řekl v úterý novinářům vysoký představitel NATO. „Jsem velmi přesvědčen, že jsme svědky kampaně skrytých sabotážních aktivit ze strany Ruska, které mají strategické důsledky,“ dodal podle CNN představitel, jehož jméno neuvedla.

Americká televize dále uvedla, že zpravodajské informace dávají jasně najevo, že Rusko je ochotno vraždit i občany západních zemí, což jen utvrdilo jejich představitele v tom, jak daleko je Moskva ochotna zajít ve své hybridní válce, kterou proti Západu vede.

CNN také připomněla, že Rusko již více než půl roku vede kampaň sabotáží po celé Evropě, a to převážně skrze zprostředkovatele, kteří pak páchají žhářské či jiné útoky často za úplatu. Jeden takový čin se stal i v Praze, když muž z Jižní Ameriky zapálil autobusy MHD.

Američané vyhlásili stav pohotovosti na základnách v Evropě

Evropa

Výběr článků

Načítám