Hlavní obsah

Rusko obvinilo Česko, že mu odmítá dodávat bor pro léčbu rakoviny

Ruská federace obvinila Českou republiku, že jí odmítá dodávat bor pro léčbu onkologických onemocnění. S odkazem na šéfa divize nukleární medicíny korporace Rosatom Valentina Smirnova o tom informovala agentura TASS. Česká ministerstva zahraničí i zdravotnictví ovšem nemají žádné informace o tom, že by k něčemu takovému došlo.

Foto: Profimedia.cz

Budova ruského centra v Novosibirsku, kde se léčí rakovina pomocí boru.

Článek

„Informaci o nedodávání boru nemohu potvrdit, respektive nemáme informace, že by se jednalo o negativní rozhodnutí státní správy o exportní licenci,“ sdělil Novinkám tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

„Nicméně bombardovat onkologickou nemocnici (v Kyjevě) a pak brečet, že s námi ostatní nechtějí spolupracovat na léčbě rakoviny, působí schizofrenně,“ dodal Drake s odkazem na červencový ruský útok na onkologické oddělení kyjevské dětské nemocnice Ochmatdyt.

Podobně se vyjádřilo také české ministerstvo zdravotnictví. „O tomto nemáme žádné informace,“ řekl Novinkám zástupce tiskového oddělení Jan Řezábek.

Ruská střela na nemocnici dopadla uprostřed operace malého dítěte, museli ho ručně resuscitovat

Válka na Ukrajině

Ruská agentura TASS ve čtvrtek uvedla, že za nedodáním stojí „český výrobce boru“, kterého ovšem nijak nespecifikovala. „Češi nám odmítli dodat lék, který zachycuje neutrony. Jsou tady sankce i v medicíně, to je hrozné,“ postěžoval si bez důkazů a dalších informací Smirnov.

Podle zjištění Novinek v České republice existují pouze dvě firmy, které do zahraničí bor pro farmaceutické účely dodávají. Jedna z nich je Katchem.

„My jsme od Ruska nedostali žádnou poptávku od 26. ledna 2021,“ sdělila Novinkám ředitelka Katchemu Iva Bártková. „Ani tehdy to ale nedopadlo, poslali jsme jim odkaz na online formulář k zadání poptávky, který ale nikdo nevyplnil,“ dodala s tím, že druhou firmou je Interpharma Praha. Ta si ale situaci nepřála komentovat.

Bor či borany si pro své účely vyrábí také univerzity či nemocnice, je ale v podstatě vyloučené, že by Rusku své výrobky prodaly. „Univerzity i nemocnice si je vyrábějí pro své účely. Jde čistě o výzkum. Do Ruska nic neprodávají,“ sdělil Novinkám hlavní výzkumný pracovník Katchemu Tomáš Jelínek.

Bor se používá při protonové borové záchytové terapii (PBCT), což je technologie zaměřená na selektivní ničení zhoubných nádorových buněk, přičemž se nahromadí izotop boru a poté se ozařuje proudem neutronů. Jádro boru-10 je schopné účinně zachytit neutron, což vede k cílenému zničení nádorové buňky bez nutnosti chirurgického zákroku.

Pavel: Hlavní kartu má v ruce Putin

Domácí

Výběr článků

Načítám