Hlavní obsah

Rusko má na Ukrajině a u hranic půl milionu vojáků, dalších 300 000 chystá

Ukrajinské armádě se podařilo stabilizovat novou frontu na severovýchodě Charkovské oblasti, kde Rusko počátkem měsíce podniklo novou rozsáhlou ofenzivu. V rozhovoru pro agenturu Reuters to uvedl Rustem Umerov, ukrajinský ministr obrany. Moskva se ale podle něj připravuje na nový nápor.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Kráter, který v Charkově vytvořila jedna z ruských střel

Článek

Podle informací Umerova má Rusko na Ukrajině a v blízkosti jejích hranic asi půl milionu vojáků a chystá se posílit svou invazní armádu o dalších 200 až 300 tisíc mužů.

„Cílem (Rusů) je otevřít novou frontu na severu a začít proti nám používat veškerou svou živou a palebnou sílu, pokračují ve svém cíli zničit náš národ,“ sdělil Umerov Reuters k ofenzivě v Charkovské oblasti, při níž se Rusku podle Moskvy podařilo dobýt několik vesnic.

„Odoláváme, ale samozřejmě potřebujeme více zbraní, potřebujeme více palebné síly, potřebujeme rakety dlouhého doletu, abychom jim nedovolili vstoupit do našeho státu,“ apeloval ukrajinský ministr.

Masivní ruský útok na Charkov z 23. květnaVideo: Reuters

Zároveň si postěžoval, že zhruba polovina zahraniční vojenské pomoci se na Ukrajinu dostává pozdě. Každé zpoždění přitom podle něj nahrává mnohem větší a lépe vybavené sousední zemi. „Čas je zcela zásadní, a abychom mohli odrazit útoky, musíme mít (dodávky) na místě včas,“ zdůraznil Umerov.

Podle tvrzení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pro kazachstánskou agenturu Vlasť činí poměr obětí u Charkova na ukrajinské a ruské straně jedna ku osmi. Zároveň ve stejném rozhovoru prohlásil, že nikdo není schopen vydržet plnocennou válku s Ruskem bez pomoci dalších států.

FOTO: Černočerný kouř udeřil do obličeje jako bojový plyn. Smrtící nálety na Charkov očima Čecha

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám