Hlavní obsah

Na Ukrajině bojuje 700 tisíc ruských vojáků, prohlásil Putin

Rusko má na Ukrajině v oblasti bojů téměř 700 tisíc vojáků, uvedl v pátek ruský prezident Vladimir Putin během setkání s účastníky programu Čas hrdinů. V lednu uvedl, že je tam zapojeno více než 600 tisíc ruských vojáků, píše list Kommersant.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják speciálních sil nasazený na Ukrajině

Článek

„Program Čas hrdinů zahrnuje 80 lidí a my máme téměř 700 tisíc lidí v zóně speciální vojenské operace,“ řekl Putin během setkání v Solněčnogorsku u Moskvy s účastníky programu, pořádaného veterány ruské agrese vůči Ukrajině.

Putin loni v prosinci při své tiskové konferenci s ruskými novináři, spojené s odpověďmi na dotazy ruské veřejnosti, prohlásil, že na Ukrajině bojuje 617 000 ruských vojáků. Tvrdil také, že není zapotřebí druhá vlna mobilizace.

Putin: Přiblížili jsme se bodu, odkud není návratu

Evropa

Jak uvedlo ministerstvo obrany, v rámci částečné mobilizace provedené v Rusku v září až říjnu 2022 bylo do armády povoláno 302 503 osob. Z toho 244 tisíc bylo v roce 2023 v zóně bojů, 41 tisíc bylo propuštěno ze zdravotních důvodů nebo kvůli dosažení věkové hranice, píše list Kommersant.

Za poslední rok bylo v rámci kampaně na nábor dobrovolníků pro speciální vojenskou operaci, jak se v Rusku nazývá invaze na Ukrajinu, získáno 486 tisíc lidí, uvedl Putin.

Je jako Hitler, odmítl Zelenskyj Putinovy požadavky

Válka na Ukrajině

Poznamenal, že v současných bojích je nutný moderní přístup, což znamená, že jsou zapotřebí lidé, kteří jsou „zkušení a zároveň dostatečně mladí na to, aby mohli vést vojska, velet“. „Nyní se nám to obecně daří. Máme velitele, kterým je v průměru 56 let, velitele armád, těm je 50 let, velitele divizí, jim je v průměru 46 let,“ řekl prezident.

Ukrajinský generální štáb odhaduje, že Rusko během války přišlo o více než 524 tisíc vojáků. Podobná tvrzení nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů. Ani jedna strana konfliktu své ztráty nezveřejňuje.

Dejte mi, co chci, a pak se můžeme začít bavit, vzkázal Putin

Evropa

Výběr článků

Načítám