Hlavní obsah

Rusko chce svolat zasedání Rady bezpečnosti OSN. Nelíbí se mu souhlas s aktivní obranou Ukrajinců

Ruská stálá mise při OSN požádala o svolání zasedání Rady bezpečnosti OSN (RB OSN), na němž by Rusko, které už přes dva roky vede agresivní válku proti Ukrajině, rádo projednalo změnu politiky řady západních zemí, které povolily Kyjevu používat dodané zbraně i k úderům na ruském území. Informuje o tom list Kommersant.

Foto: Profimedia.cz

Vasilij Něbenzja, velvyslanec Ruska při OSN

Článek

„Rusko požádalo o svolání zasedání Rady bezpečnosti OSN na 14. června kvůli tomu, že západní země daly Kyjevu zelenou k použití jimi dodaných zbraní k úderům na území Ruské federace,“ stojí na Telegramu ruské mise při OSN.

Ruská federace, která k útokům na Ukrajinu používá munici ze Severní Koreje nebo íránské drony Šáhid, požádala o zasedání v reakci na vyjádření západních podporovatelů napadené země, že obránci mohou použít jimi dodané zbraně i k útokům na cíle na ruském území.

Jednou ze zemí, která to částečně umožnila, jsou Spojené státy. Ukrajinci díky tomu mohou zasáhnout ruské území dělostřelectvem, raketami krátkého doletu vypalovanými ze salvových raketometů HIMARS nebo řízeným raketovým systémem GMLRS. Například ale střely dlouhého doletu ATACMS nebyly povoleny.

USA částečně povolily Ukrajině používat americké zbraně v Rusku

Válka na Ukrajině

Souhlas udělil americký prezident Joe Biden. Došlo k tomu v reakci na novou frontu v ukrajinské Charkovské oblasti, kterou Rusové otevřeli s cílem vytvořit nárazníkovou zónu s ruskou Bělgorodskou oblastí, kterou Ukrajinci pravidelně ostřelují. Schválenými cíli jsou ruská velitelská stanoviště, sklady zbraní a další objekty, které Rusové na svém území využívají k útokům v Charkovské oblasti.

Rusům je tato podpora trnem v oku, ostatně jako jakákoli podpora napadené země. Místopředseda ruské Rady bezpečnosti Dmitrij Medveděv minulý pátek prohlásil, že povolení západních zemí k úderu na Rusko zbraněmi NATO je přímou „účastí ve válce“ a může se stát oficiální záminkou k zahájení válečných akcí, připomněl list Kommersant.

Rusové zasedání Rady bezpečnosti svolávali také na 22. ledna. Tehdy se jim nelíbily dodávky západních zbraní Kyjevu. O tři týdny dříve to zase bylo kvůli ukrajinskému ostřelování Bělgorodu, při kterém Ukrajina údajně použila mimo jiné i raketomety RM-70 Vampire české výroby.

Rusové znovu svolávají Radu bezpečnosti OSN

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám