Hlavní obsah

Rusko a Ukrajina si vyměnily po 90 zajatcích

Z ukrajinského zajetí se do vlasti vrátilo 90 ruských vojáků a také Rusko předalo Ukrajině 90 válečných zajatců. Oznámilo to v úterý ruské ministerstvo obrany s tím, že výměnu zajatců zprostředkovaly Spojené arabské emiráty (SAE). Výměnu později potvrdil Kyjev.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinští zajatci po výměně za ruské zajatce (únor 2024)

Článek

„Osvobození ruští vojáci přiletěli do Moskvy, kde se podrobí lékařským vyšetřením a dostane se jim psychologické pomoci,“ oznámila agentura TASS.

Výměnu později potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mezi vyměněnými zajatci jsou podle něj vojáci ukrajinské armády, členové Národní gardy, teritoriální obrany, námořnictva, pohraničníci.

„Ti, kteří bránili Mariupol, jadernou elektrárnu v Černobylu, stáli proti agresorům ve směru na Cherson, Doněck, Charkov, Záporoží a Luhansk,“ uvedl Zelenskyj podle serveru Ukrajinska pravda a poděkoval Emirátům za zprostředkování.

O předchozí výměně zajatců informovaly Moskva a Kyjev v poslední květnový den, kdy se podle prohlášení ruského ministerstva obrany a ukrajinského prezidenta ze zajetí vrátilo po 75 vojácích na každé straně. I tuto výměnu podle Moskvy pomohly zprostředkovat SAE.

Ukrajina, která ruské vojenské agresi čelí už více než dva roky, si s Moskvou vyměnila zajatce více než padesátkrát. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov po předchozí, únorové výměně zajatců novinářům sdělil, že v rámci všech výměn se zpět na Ukrajinu vrátilo 3135 vojáků.

Dva roky zajetí v Rusku. Odvlečený Ukrajinec vypadá jako po návratu z koncentračního tábora

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám