Hlavní obsah

Rusko a Severní Korea se dohodly na vzájemné vojenské pomoci

Rusko a Severní Korea ve středu uzavřely zcela novou dohodu o strategickém partnerství, která předpokládá vzájemnou vojenskou pomoc v případě, že by jeden ze států čelil agresi. Nahrazuje všechny předchozí smlouvy podepsané na nejvyšší úrovni z let 1961, 2000 a 2001. Severokorejský vůdce Kim Čong-un tvrdí, že dohoda je „výlučně mírumilovné a obranné povahy“ a její rolí je chránit a zaštiťovat zájmy obou národů.

Kim Čong-un a Vladimir Putin na přehlídce v severokorejském PchjongjanguVideo: Reuters

Článek

Informují o tom ruské státní agentury i severokorejská média.

„Nejsem na pochybách, že se tato smlouva stane hybnou silou urychlující stvoření nového multipolárního světa. Doba se změnila. Změnil se také status KLDR a Ruské federace ve světové geopolitické struktuře,“ prohlásil Kim Čong-un na tiskové konferenci v Pchjongjangu, kde také označil svého hosta, ruského prezidenta Vladimira Putina za „nejdražšího přítele korejského lidu“, uvedla na Telegramu ruská agentura RIA Novosti.

Putin na tiskové konferenci zdůraznil, že Rusko „za sebe nevylučuje vojensko-technickou spolupráci s KLDR v souladu s podepsanou dohodou“. „Korejští přátelé zaujímají objektivní a vybalancovanou pozici ohledně tématu ukrajinského uspořádání, chápou pravé prapůvodní příčiny krize,“ prohlásil Putin.

Dodal rovněž, že „sankční režim OSN ve vztahu k Severní Koreji, za nímž stojí USA, musí být přehodnocen“.

KLDR stejně jako Rusko vlastní jaderné zbraně, byť je její arzenál nesrovnatelně skromnější. Ačkoliv Pchjongjang původně podepsal smlouvu o jejich nešíření, v roce 2003 od ní odstoupil a v roce 2007 oficiálně oznámil, že vlastní atomovou zbraň. Od té doby země provedla sérii jaderných testů. Kvůli svému jadernému a balistickému programu a opakovaným jaderným zkouškám země čelí stále se zpřísňujícím mezinárodním sankcím.

Foto: Kristina Kormilitsyna, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a vůdce Severní Koreje Kim Čong-un v Pchjongjangu

Objetí od Kima na letišti. A v ulicích Pchjongjangu vítají Putina stovky dalších Putinů

Evropa

Výběr článků

Načítám