Hlavní obsah

Ruské ministerstvo požaduje výstavbu nových protijaderných a protichemických krytů

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace chce nechat vyrobit modulární kryty pro případ jaderného a chemického ohrožení, píše ruský zpravodajský server RBK. Mnohé podzemní bunkry jsou v nevyhovujícím stavu, a navíc se nedají uzpůsobit pro tyto účely, uvedlo ministerstvo.

Foto: Profimedia.cz

Plynová maska, ilustrační foto

Článek

Ministerstvo soudí, že by mělo být přihlédnuto ke zkušenostem získaným během války proti Ukrajině, uvádí RBK.

Ministerstvo již vypracovalo pozměňovací návrhy do existujícího nařízení o výstavbě objektů civilní obrany z roku 1999. To dosud předpokládalo, že lze k ochraně obyvatel využívat stávající budovy, stavby, stanice a tunely metra, jakož i zařízení určená k ochraně před přírodními a člověkem způsobenými mimořádnými událostmi.

Nynější úpravy tohoto nařízení z dílny ministerstva pro mimořádné situace předpokládají, že v Rusku vzniknou modulární kryty pro ochranu před všemi typy zbraní: jadernými, chemickými, biologickými, konvenčními i před nebezpečím plynoucím ze zničující koncentrace nebezpečných látek.

Nově se mají stavět objekty z „plně prefabrikovaných konstrukcí včetně modulárních nebo za použití jiných materiálů“.

V prováděcím předpisu se také uvádí, že počet stávajících krytů v Rusku nestačí pro zajištění ochrany veškerého obyvatelstva, přičemž mnohé „hloubené prostory a jiné podzemní stavby nelze přizpůsobit potřebám civilní obrany“.

Polsko posiluje obranu na hranicích s Ruskem a Běloruskem

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám