Hlavní obsah

Ruské město odhalí pomník Stalinovi. Lidé to chtěli, říká gubernátor

Vologda

V ruském třistatisícovém městě Vologda připravují nový pomník sovětskému diktátorovi Josifu Stalinovi. Děje se tak v reakci na velkou poptávku ze strany tamní veřejnosti, nechal se slyšet gubernátor Vologdské oblasti Georgij Filimonov. Politik přitom už v srpnu představil obraz, na kterém si se Stalinem potřásá rukou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Toto rozhodnutí bylo vyvoláno výzvami ze strany veřejnosti. Je tu poptávka,“ vysvětlil Filimonov na svém telegramovém účtu s tím, že práce na Stalinově pomníku „se již blíží ke konci“. Podle gubernátora se pomník objeví u budovy muzea na místě, kde Stalin žil v nuceném exilu od prosince 1911 do února 1912.

Gubernátor připustil, že ohledně Stalina, kterému jsou připisovány miliony obětí, existují „nejednoznačné výklady“. Je prý ale třeba „přiznat mu velké úspěchy, znát historii své země, ctít ji a být na ni hrdý“.

Stalinova busta u Moskvy přišla o hlavu. Ruská policie pátrá po pachateli s perlíkem

Evropa

Filimonov už v srpnu vzbudil pozornost videem, v němž na „žádost soudruhů“ ukázal svou kancelář s „konceptuálním“ obrazem, na němž si gubernátor potřásá rukou se Stalinem. Pracovna obsahovala též portréty sovětského vůdce Lenina i ruského prezidenta Vladimira Putina, stejně jako busty šéfů sovětských tajných služeb Lavrentije Beriji a Felixe Dzeržinského.

Většinu z několika tisíc Stalinových pomníků po celém někdejším Sovětském svazu úřady odstranily poté, co diktátorův nástupce Nikita Chruščov přednesl svou zprávu o „kultu osobnosti“. V současném Rusku se zachovala asi stovka původních Stalinových pomníků, v posledních letech však začaly přibývat desítky nových.

Filimonov stojí v čele Vologdské oblasti od října 2023, předtím působil v prezidentské administrativě a regionální vládě Moskevské oblasti, podotkl zpravodajský web RBK.

V Rusku odhalili osmimetrový pomník Stalina. Má probudit vlastenecké cítění

Zahraniční

Výběr článků

Načítám