Hlavní obsah

Ruské divadelnice odsouzeny k vězení. Za hru, která před dvěma lety získala prestižní ruskou cenu

Ruský vojenský soud poslal na šest let do vězení divadelní dramaturgyni Světlanu Petrijčukovou a režisérku Jevgeniji Berkovičovou za divadelní kus z roku 2020 Finist, jasný sokol (existuje stejnojmenná ruská pohádka), který získal dvě ceny. Hra, která sleduje pohnutky žen, jež se nechaly nachytat na sladké řeči a provdaly se do Sýrie za islamisty, údajně „heroizuje ozbrojence Islámského státu a propaguje ideologii radikálního feminismu“. Obě ženy byly soudně označeny za teroristky a extremistky.

Foto: Profimedia.cz

Divadelní dramaturgyně Světlana Petrijčuková a režisérka Jevgenija Berkovičová (vpravo) před zahájením pondělního slyšení u soudu

Článek

„Jsou naprosto nevinné. Pochopitelně nemáme jinou možnost než rozsudek napadnout. Ti, co takhle rozhodli, s tím budou muset žít. A možná někdy spravedlnost zvítězí,“ citoval ruský zpravodajský portál gazeta.ru advokátku obou žen Kseniju Karpinskou.

Berkovičové je 39 let a stará se o dvě adoptované invalidní dcery, 44letá Petrijčuková má jednu dceru. Rozsudek za „veřejné schvalování terorismu“ pro ně znamená, že nebudou moci znovu požádat o podmínečné propuštění dříve než po odpykání poloviny trestu. Když obě ženy odváděly ze soudní síně, publikum je vyprovázelo potleskem, napsala gazeta.ru.

Hra získala v roce 2022 cenu Zlatá maska ve dvou kategoriích, za dramaturgii a kostýmy, což je v Rusku nejprestižnější divadelní cena. Podle novinářky Kseniji Bolecké hru navštěvovali a tleskali jí i ruští úředníci. Státní vězeňská služba ji ocenila na svých internetových stránkách.

„Tak i mě označili za teroristu.“ Moskva pátrá po ruské novinářce spojované s Prahou

Evropa

„Jím vepřové a fotím se na pláži“

Berkovičová se u soudu hájila tím, že hra je „prevencí terorismu“ a ona sama rozhodně islamistickou ideologii nesdílí.

„Nikdy jsem neměla s jakýmkoliv islámem, ani s radikálním, nic společného. Vážím si islámu jako víry, k teroristům necítím nic než opovržení a odsuzuji je. Nikdy jsem nenosila hidžáb, jsem provdaná za ateistu. Jím vepřové a fotografuji se na pláži. Není možné, abych s ohledem na výše uvedené byla islamistka,“ uvedla u soudu režisérka.

„Příšerný rozsudek… Prostě nemám slov. Odsoudit, a ještě ke všemu za takový těžký zločin, lidi, kteří svou hrou terorismus neschvalují, ale naopak ho usvědčují, je ostudou našeho soudnictví,“ prohlásila v reakci známá ruská novinářka Ksenija Sobčaková.

Zmíněná divadelní hra je koncipována jako výslech ruské občanky, která se rozhodla provdat za teroristu a odjet za ním na území Islámského státu (IS) do Sýrie. Hlavní hrdinka vyšetřovatelům na pódiu vypráví, jak se do ozbrojence zamilovala, když si nejprve dopisovali, jak byl pozorný, ochranářský a působil na ni jako mužský ideál. Naproti tomu ruské muže přeneseně označuje za nestálé.

Ruský školák rozšiřoval „protistátní“ letáky, u soudu dostal 5 let

Evropa

Jazyková analýza jako důkaz

Jazyková analýza vypracovaná Moskevskou státní lingvistickou univerzitou, kterou si žalobce vyžádal, shledala, že divadelní hra ozbrojence ospravedlňuje a teroristickou organizaci vykresluje jako svobodnou, pokrokovou společnost, která morálně a duchovně převyšuje ostatní.

Žaloba stála na Nikitovi, utajeném svědkovi s pozměněným hlasem „z divadelního prostředí“, který hru natočil telefonem a nahrávku předal policii. Podle jeho tvrzení „jsou teroristé (zmíněná žena) ve hře vyobrazeni jako oběti, zatímco viníkem má být ruský stát a ruská společnost, které je ke vstupu do IS dohnaly“, prohlásil u soudu podle ruské redakce BBC.

Dalším stěžovatelem byl herec Vladimir Karpuk, podle nějž byl ve hře „hrdina sovětské pohádky Finist“ vyobrazen „jako nějaký dobrý mudžahedín, zatímco ze všech ruských mužů, na rozdíl od muslimů, táhne“.

Petrijčuková a Berkovičová podle jeho úsudku naváděly diváky, aby dívky, které se do islamistů zamilovaly, politovaly a pochopily je.

„Putin ze mě zase udělal vlastence.“ V sibiřském vězení zemřel pilot z Oděsy odsouzený za přípravu zrady

Válka na Ukrajině
Související témata:

Výběr článků

Načítám