Hlavní obsah

Putin chujlo. Ruská televize ve fotbalovém přenosu odvysílala skandování fanoušků Gruzie

Ruská fotbalová reprezentace se sice letošního fotbalového turnaje Euro účastnit nemůže, ale zápasy z něj jsou v Rusku i tak vysílány živě. Tamní fotbaloví fanoušci si tak ve 38. minutě utkání mezi Tureckem a Gruzií vyslechli pokřik „Putin – chujlo“ (v překladu „Putin – ko*ot) z úst gruzínských fanoušků. Z repríz už ruská televize tento slogan vystřihla.

Gruzínští fanoušci přišli podpořit svůj tým i na úvodní tréninkVideo: Reuters

Článek

„Tady to máte – Matč TV ze zápasu mezi Tureckem a Gruzií odstranila pokřik o Putinovi. Odběratel mi poslal video ze živého přenosu… fanoušci skandují starý pokřik charkovských fanoušků,“ vysvětlil na sociální síti X nezávislý novinář Ilja Šepelin. Zmiňovaný pokřik „Putin – chujlo“ vznikl jako odpověď na anexi Krymu v roce 2014.

Šepelin si též dělal legraci, že televize v podstatě cenzurovala Putinovu „výhru“, protože tomu se podařilo objevit se na turnaji pořádaném v Německu, aniž by ho tam pozvali. „Vzácný případ“, kdy je ruskou státní televizí cenzurován „Putin, a ne jeho oponenti“, vtipkoval dál Šepelin.

V Gruzii narozená proputinovská propagandistka Tina Kandelakiová se následně veřejně rozčilovala, že se gruzínští fanoušci „urážením“ ruského prezidenta dopustili „nechutné provokace“, píše deník The Sun. Kandelakiová působí jako zástupkyně šéfa společnosti Gazprom-Media, jež Matč TV vlastní. Pokřik též označila za „sprostý a vulgární“ a jeho autory za „gruzínské extremisty“.

Ruská Sberbank otevře desítky poboček v anektovaných ukrajinských regionech

Ekonomika

Vliv Eura na bojiště

Kromě skandování na účet ruského prezidenta cenzuruje Matč TV také ukrajinský národní tým, a nevysílala tedy jeho prohru s Rumunskem. Ukrajinské jednotky měly během zápasu stav zvýšené pohotovosti kvůli možnosti, že by Rusové mohli zápas využít jako příležitost k prudkému útoku.

Ukrajinské úřady též nabádaly občany, aby se během zápasu nesrocovali ve velkých skupinách, jež by mohly přilákat ruské rakety a drony. „Nemohu vám říct, jestli se budeme koukat na fotbal,“ řekl zahraničním médiím velitel z oděské oblasti. „Představte si, že nepřítel ví, že se v určitou dobu shromáždíme, abychom se dívali na fotbal. Mohu vám ale říct, že během ukrajinských zápasů na Euru budeme ještě připravenější odrážet ruské útoky.“

Současný prezident Ukrajinské fotbalové asociace a legendární útočník Andrij Ševčenko v pondělí před úvodním utkáním ukrajinské reprezentace v Mnichově představil výstavu s dělostřeleckými granáty poškozených sedadel z charkovského stadionu. Ten byl postaven pro Euro 2012, jež Ukrajina pořádala spolu s Polskem.

Kamkoliv, odkud přicházejí. USA rozšířily povolení Ukrajině útočit jejich zbraněmi v Rusku

Válka na Ukrajině

Redakce Sport.cz po celou dobu mistrovství Evropy ve fotbale přináší veškeré informace, novinky, zpravodajství i online reportáže.

Výběr článků

Načítám