Hlavní obsah

Ruská nemocnice nainstalovala na gynekologii kamery. Prý protiteroristické opatření

Ufa

Vedení nemocnice v ruské Ufě nainstalovalo do řady ordinací včetně té gynekologické kamery. Při příchodu do nemocnice navíc dostávají pacienti k podpisu dokumenty, kde mají podepsat souhlas s pořizováním videozáznamu. S odkazem na místní telegramový kanál Ufa_rb o tom informuje ruský list Novaja Gazeta. Vedení nemocnice uvedlo, že kamery nainstalovalo v rámci protiteroristických opatření vlády a že nemá v úmyslu natáčet pacienty při vyšetření.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na telegramový kanál se obrátila žena, která kameru v gynekologické ordinaci natočila. Ta vypověděla, že při příchodu do nemocnice dostala k podpisu dokumenty, ve kterých musela souhlasit s natočením videozáznamů. Zaměstnankyně zdravotnického zařízení přitom zdůraznila, že kamery měly být pouze na chodbě.

Později ale žena zjistila, že kamery jsou také v ordinacích několika lékařů, včetně gynekologa. Jako důkaz natočila video, které sdílel na Telegramu kanál Ufa_rb.

„Žena se obává, že by se takto přísně osobní informace mohly stát veřejně dostupnými na internetu, a žádá o pomoc při zveřejnění situace,“ uvedl kanál.

Putin mu maže med kolem pusy. Trumpův bývalý poradce odhalil zákulisí jeho úřadování

Amerika

Kamera s výhledem na celou ordinaci

Vedoucí nemocnice Radik Nadyrgulov uvedl, že nemocnice takto postupuje v souladu s „protiteroristickým opatřením vlády“ a informace o natáčení pacientů během jejich prohlídek označil za „nevěrohodné“.

Tvrdí navíc, že pohled kamery vylučuje možnost natočení pacientem při vyšetření. Jak ale z videa sdíleného ženou vyplývá, není to pravda. Kamera je totiž umístěna přímo nad dveřmi místnosti a má výhled na celou ordinaci.

„Přístup k obsahu z videozáznamů je přísně omezen a může být poskytnut pouze na příkaz orgánů činných v trestním řízení a soudu. Pacienti při podpisu dokumentace podepisují informované upozornění o pořizování videozáznamů pro služební účely na pracovištích a ve veřejných prostorách,“ sdělil v prohlášení Nadyrgulov.

Kvůli tomu se na stránkách nemocnice objevila řada recenzí, které ovšem vedení smazalo a nechalo pouze jednu, kterou na síti VKontakte napsal uživatel pod přezdívkou Just Margo.

„Lidé se neumí rozloučit se svými mobilními telefony a natáčí sebe i ostatní bez souhlasu. A natáčení v ordinaci se rovnou bojí. Kamery jsou bezpečností pro lékaře i pacienta. Nikdo to nebude dávat na sítě, nevěnujte proto žádnou pozornost fámám nebo pomluvám,“ cituje Novaja Gazeta uživatele.

Ruský list neuvedl, zda nemocnici kvůli nahrávání pacientů vyšetřují ruské úřady. Není ani jasné, zda k tomu dojde.

V Rusku zadrželi šéfa odboru uhelného průmyslu, z auta hodil na kurýra láhev

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám