Hlavní obsah

Ruská nadace Pravfond platila obhajobu obchodníka se smrtí a weby útočící na Evropu

Ruská nadace pro podporu a ochranu práv Rusů žijících za hranicemi Pravfond podnikala vlivové operace ve 48 zemích. Platila weby, které útočily na země EU, a obhajobu pašeráka zbraní Viktora Buta a vraha Vadima Krasikova. V nadaci působili bývalí členové ruské rozvědky SVR, ukázaly dokumenty, které získala dánská veřejnoprávní stanice DR od evropských tajných služeb.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo ruské rozvědky SVR

Článek

Za propagandu i obhájce utratil Pravfond miliony eur. Platil obhajobu agenta FSB Krasikova, který byl v Berlíně odsouzen na doživotí za vraždu bývalého čečenského velitele narozeného v Gruzii Zelimchana Changošviliho z roku 2019.

Pravfond zaplatil z rozpočtu na rok 2021 60 tisíc eur (zhruba 1,5 milionu korun) známému berlínskému advokátovi Robertu Ungerovi, což schválil šéf Pravfondu Alexandr Udalcov, který je od roku 2023 na sankčním seznamu EU za podporu a uplatňování kroků podkopávajících uzemní celistvost a nezávislost Ukrajiny. Unger zřejmě dostal velké sumy za obhajobu Krasikova i v předchozích letech, ale dokumenty, které by to dokazovaly, chybí. Unger přiznal, že přijal peníze, ale dodal, že více se nemůže vyjadřovat, protože i po vynesení rozsudku je stále vázán mlčenlivostí.

Changošvili bojoval za druhé čečenské války proti Rusům a v roce 2004 se účastnil úspěšného nájezdu na sklad zbraní v Nazranu. Podle Vladimira Putina stál za atentátem v moskevském metru, který si v témže roce vyžádal 10 mrtvých.

V Německu odsoudili Rusa na doživotí za vraždu Gruzínce, Moskva se zlobí

Evropa

Dokument o rozpočtu Pravfondu z roku 2014 ukazuje, že organizace platila drahou obhajobu pašeráka zbraní Buta i pašeráka drog Konstantina Jarošenka. Oba byli později vyměněni za zadržované Američany, But za basketbalistku Brittney Grinerovou.

Výměna vězňů: Americká basketbalistka za ruského obchodníka se smrtí

Evropa

Peníze na proruské weby

Stotisíce eur pak šly na webové stránky, jejichž úkolem bylo bojovat v Evropě s rusofobií a za ruský jazyk. Nadace platila i portál golos.eu, který má P. O. Box v Bruselu a poskytuje hlavně prostor kritikům ukrajinské vlády, zejména prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho bezpečnostních poradců. Zástupce šéfredaktora Jurij Andrijčenko přijetí peněz od Pravfondu popřel. Listu Guardian řekl, že někdo zneužil jméno webu golos.eu, aby získal peníze pro sebe.

Pravfond platil i web euromore.eu, který se věnoval hlavně hrozbám pro Rusy v Evropě. Po ruském vpádu na Ukrajinu byly weby dány na černou listinu.

Jednotlivé sekce řídí bývalí agenti ruské rozvědky

Další miliony dostali místní partneři v řadě evropských zemí, kde měl Pravfond své pobočky. Akce v Pobaltí a v severní Evropě má na starosti Vladimir Pozdorovkin, který byl podle zjištění evropských tajných služeb agentem ruské rozvědky SVR. Byl jím i Anatolij Sorokin, který má na starosti Blízký východ, Moldavsko a Podněstří.

Realizovat plány Pravfondu má Institut pro ruskou diasporu, na jehož šéfa Sergeje Pantelejeva uvalily evropské země sankce jako na příslušníka jednotky ruské vojenské rozvědky, který má na starosti operace psychologické války.

Expert na ruské tajné služby Andrej Soldato řekl, že Pravfond je „klasická snaha uplatnit měkkou sílu“. Dodal, že vazby mezi organizacemi pro diaspory a ruskými tajnými službami jsou „dobře zdokumentované“. Upozornil, že zástupce šéfa oddělení pro informace pátého odboru FSB Andrej Milutin byl členem vládního výboru pro Rusy žijící v zahraničí.

Výroční zpráva o bezpečnostních rizicích v Estonsku označila Pravfond za „pseudoprávní ochranný subjekt“, který je ve skutečnosti „fondem pro vlivové operace“. V zahraničí získává i spolupracovníky včetně lidí podporujících v roce 2014 anexi Krymu. Pravfond byl založen v roce 2012 na základě prezidentského dekretu.

Zabiják z Tiergartenu vraždil před očima dětí, Putin ho chce vyměnit za amerického novináře

Zahraniční

Výběr článků

Načítám