Hlavní obsah

Rus vynadal chlapci kvůli písmenu Z na čepici. Muž dostal tři roky natvrdo

Soud v ruském Jekatěrinburgu poslal v pondělí na tři roky do trestanecké kolonie muže, který loni vynadal školákovi za to, že nosil čepici s písmenem Z. To je v Rusku považováno za symbol podpory ruského vpádu na Ukrajinu, odsouzený Alexandr Něustrojev ale písmeno podle webu listu Kommersant přirovnal k nacistickým symbolům a u soudu tvrdil, že to chtěl dítěti vysvětlit.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Písmeno Z na ruské vojenské technice

Článek

Něustrojev během procesu tvrdil, že nevěděl, že Z je symbolem invaze na Ukrajinu.

Soud první instance skutek označil za výtržnictví a Něustrojevovi uložil pokutu 7000 rublů (zhruba 1800 korun).

Vyšší soud v Jekatěrinburgu ale v pondělí incident, který se odehrál loni v dubnu, překvalifikoval na „výtržnictví spáchané s hrozbou násilí vůči občanům, motivované nenávistí vůči sociální skupině“ a pachatele potrestal třemi lety vězení.

Ruský vojenský soud řeší brutální vraždu ženy příslušníky elitní jednotky

Evropa

Podle zdůvodnění rozsudku se přitom opíral o výpověď svědka, který podle Kommersantu tvrdil, že Něustrojev chlapci hrubě vynadal. Podle svědka přitom padala slova jako „idiot“ a „blbec“.

Obhajoba se hodlá proti rozsudku odvolat. Matka chlapce považuje výši trestu za adekvátní, tím spíš, že jeho otec podle webu bojuje na Ukrajině.

Rusko krátce po invazi na Ukrajinu z února 2022 tvrdě zasáhlo proti veškeré kritice toho, co oficiálně nazývá „speciální vojenskou operací“.

Ruské bezpečnostní složky za protiválečné postoje už zadržely více než 20 000 lidí, přičemž přes 900 jich úřady obvinily z trestných činů, uvedla před časem agentura Reuters.

Foto: GU MVD Svěrdlovskoj oblasti

Alexandr Něustrojev (uprostřed) přichází k soudu v Jekatěrinburgu

Výběr článků

Načítám