Hlavní obsah

Rumunsko poskytne Ukrajině systém Patriot

Rumunský parlament schválil všechny potřebné zákony, aby Bukurešť mohla na Ukrajinu převést systém protivzdušné obrany Patriot. Potvrdil to podle portálu Unian vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak, který za to zároveň Rumunsku poděkoval.

Foto: Sebastian Apel, ČTK/AP

Americký protivzdušný systém Patriot v akci při cvičení NATO v Chanii na řeckém ostrově Kréta

Článek

Rumunská vláda podle portálu Unian již dříve schválila návrh zákona, který převod systému protiraketové obrany Patriot na Ukrajinu umožňuje. Schvalovací proces ve středu dokončila dolní komora rumunského parlamentu.

„Děkujeme za patriot,“ napsal na Telegramu Jermak a přidal emoji rumunské vlajky.

Bukurešť v červnu oznámila, že poskytne Ukrajině jeden ze dvou systémů Patriot pod podmínkou, že jej spojenci nahradí podobným systémem protivzdušné obrany.

Patriot, který Ukrajina získá z Rumunska, je jedním z pěti těchto systémů, které země NATO v posledních měsících slíbily převést na Ukrajinu.

Na Ukrajinu dorazil třetí systém protivzdušné obrany Patriot z Německa

Zahraniční

Americké protivzdušné systémy Patriot jsou jednou z nejvýkonnějších součástí ukrajinské protiletecké obrany, která každý den čelí ruským raketovým a dronovým útokům. Systémů schopných zastavit mimo jiné ruské balistické střely má ale Ukrajina zoufale málo.

Kyjev na jaře vytipoval přes sto nevyužitých patriotů po celém světě, mimo jiné i v evropských zemích. Odhaduje se, že pro plné pokrytí ukrajinského nebe by Kyjev potřeboval nejméně 26 takových systémů, uvedl před časem list The Washington Post. Přesný počet systémů Patriot, kterými Ukrajina disponuje, není znám.

Ukrajina získá další systémy protivzdušné obrany

Válka na Ukrajině

Související články

Výběr článků

Načítám