Hlavní obsah

Rumuni kvůli zastaralé legislativě nemohou sestřelovat ruské drony

Rumunská armáda nemůže sestřelovat ruské drony, které se dostanou na rumunské území z Ukrajiny. Mají totiž zastaralou legislativu, která ukládá, že k sestřelu může dojít pouze po předchozí komunikaci s letounem a následným vypálením varovných výstřelů. S odkazem na rumunská média o tom informuje list The Kyiv Post.

Foto: Profimedia.cz

Stíhačka F-16 rumunské armády

Článek

Ruský dron se na rumunském území objevil už několikrát. Naposledy minulý víkend, kdy do vzduchu zamířily také dvě alianční rumunské stíhačky. Pozemní radary ruský dron poprvé zaznamenaly nad mezinárodními vodami v Černém moři, na obrazovce ho měly nejméně půl hodiny. Poté se zřítil na rumunské zemědělské pole.

Piloti stíhaček dron pomocí radarů také sledovali. Sestřelit jej ale nemohli, neboť by to za stávající rumunské legislativy bylo nelegální. Sestřelit ať už neznámý, či nepřátelský objekt totiž mohou pouze po předchozí komunikaci s letounem a po vypálení varovných výstřelů, vyplývá z pravidel nasazení rumunského letectva (ROE), podle nichž piloti nejprve musí zjistit, zda se jedná o skutečnou hrozbu.

Tato pravidla navíc vůbec nepočítají s drony, které jsou v současné době velmi populární zbraní. Nemají piloty, kvůli čemuž s nimi není možné komunikovat, píše The Kyiv Post.

NATO přemístilo nejmodernější radarový systém k hranicím s Ukrajinou

Válka na Ukrajině

„Problémem je samozřejmě legislativa. Platná legislativa je stará a nejednoznačná. Neumožňuje střelbu na dron narušující rumunský vzdušný prostor,“ cituje rumunský server Ziar.com ukrajinský list.

Předseda rumunského senátu Nicolae Ciucă v pondělí předložil pozměňovací návrh zákona, který by v budoucnu v případě dalšího narušení vzdušného prostoru ruským dronem umožnil pilotům rumunského letectva dělat více než jen dron pozorovat nebo doprovázet. Ve středu se následně sešel senátní výbor pro obranu se zástupci ministerstva obrany, aby změny zákona projednali.

Rumunsko se s ruskými drony na svém území setkává už přes rok a půl, nejpostiženější je příhraniční vesnice Plauru, která se nachází jen pár stovek metrů od ukrajinského přístavního města Izmajil přes řeku Dunaj. O víkendu vůbec poprvé spadly trosky ruského dronu také na území Lotyšska, které jej také nesestřelilo a pouze jej pozorovalo.

V Lotyšsku se poprvé zřítil ruský dron

Evropa

Výběr článků

Načítám