Hlavní obsah

Ruce pryč od hub z lesa, varuje Němce expert na transplantace jater. V zemi narůstá počet otrav

Ruce pryč od hub z lesa. Kupujte si je v obchodě, vyzývá Němce profesor a šéf organizace pacientů s nemocemi jater Markus Cornberg. Reaguje na současnou situaci, kdy se zvyšují počty otrav z nasbíraných hub. V nemocnici v Essenu v týdnu bojovaly o život tři děti ve věku od pěti do 15 let, které se otrávily muchomůrkou zelenou, jednou z nejjedovatějších hub v Evropě, upozornil web deníku Zeit.

Foto: Profimedia.cz

Muchomůrka zelená (ilustrační foto)

Článek

Děti byly na kliniku v Essenu, která se specializuje na transplantace jater, převezeny ze Sárska. Vzhledem k jejich věku a ochraně osobních údajů klinika nesdělila podrobnosti o jejich zdravotním stavu ani to, zda se jedná o dívky nebo chlapce. Známé je pouze to, že otec jednoho z dětí se na klinice také léčil se selháním jater po otravě houbami, píše web deníku Zeit.

Rozlišit jedlé a jedovaté houby není vždycky jednoduché. V případě muchomůrky zelené, jedné z nejnebezpečnějších hub, si ji nezkušení houbaři pletou se žampiony a dalšími druhy jedlých hub.

„Dejte ruce pryč od hub z lesa,“ tvrdí Cornberg. Spoléhat se na aplikace v telefonech podle jeho slov nepomůže. „Houby byste si měli koupit v supermarketu,“ tvrdí. A pokud si lidé nedokážou odpustit sbírání hub, měli by tak činit pouze pod dohledem zkušených odborníků. „Muchomůrka zelená číhá všude,“ varoval.

Sbírat houby podle aplikace je špatný nápad, varují mykologové

Domácí

Závažnost otravy závisí především na tom, kolik se jí snědlo, svou roli může hrát i to, jak vysoký je dotyčný a kolik váží.

Celá plodnice obsahuje smrtící koktejl velkého množství jedů, které se dělí na dvě hlavní skupiny, a to falotoxiny a amatoxiny. Amatoxiny se rychle absorbují z trávicího traktu do krve a odtud pronikají do jater. Příznaky otravy se však projeví až po poškození většího počtu jaterních buněk, přibližně osm až 48 hodin po požití.

V této fázi má postižený celkové potíže; pociťuje únavu, žaludeční nevolnost, závratě, bolesti hlavy, pocit chladu až mrazení. Nevolnost se pak stupňuje, nastupují bolesti žaludku, doprovázené silným dávením a vodovitými průjmy, což vede k dehydrataci organismu až oběhovému selhání.

Pokud pacient tuto fázi přežije, jeho zdravotní stav se zdánlivě zlepší, protože skončí zvracení i průjmy. V druhé fázi dochází k selhání jater a případně i ledvin.

Němci příliš velcí houbaři nejsou, s výjimkou obyvatel Bavorska, kteří sdílejí tuto vášeň s Čechy a dalšími slovanskými národy. Houby se do Německa především dovážejí. Například oblíbené lišky jsou z Litvy, z Polska nebo z Ruska.

Muže na Peloponésu kousl jedovatý pavouk. Nebolelo ho to, ale za tři dny zemřel

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám