Hlavní obsah

Rozšiřování NATO je nespravedlivé a Rusko to změní, varuje Putin

Kazaň

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Západ z nespravedlivého rozšiřování Severoatlantické aliance a zdůraznil, že Rusko tuto situaci změní. Šéf Kremlu to řekl v ruské Kazani po summitu organizace BRICS, která je považována za konkurenta skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7.

Foto: Alexey Filippov/brics-russia2024, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin po skončení summitu BRICS

Článek

Rusko podle Putina žádalo zahraniční partnery, aby se NATO na východ nerozšiřovalo, tyto výzvy se však podle Putina setkaly s ignorací. „Řekli jsme, že rozšiřování NATO porušuje naši bezpečnost, nedělejte to. Ne, stejně to udělali. Je to spravedlivé? Neexistuje zde žádná spravedlnost a my chceme tuto situaci změnit a dosáhneme toho,“ řekl Putin na tiskové konferenci po summitu BRICS.

Šéf Kremlu zároveň poznamenal, že je nespravedlivé, aby Západ „lhal do očí“ a sliboval Rusku, že se NATO nerozšíří na východ.

„Je fér dostat se nám tak pod kůži, řekněme na Ukrajině, a začít tam stavět, ne připravovat, ale budovat vojenské základny? Je to spravedlivé? Je spravedlivé provést státní převrat, poplivat mezinárodní právo a všechny zásady mezinárodního práva a Charty OSN, financovat převrat v jiné zemi, v tomto případě na Ukrajině, a posunout situaci v jejím vývoji směrem k horké fázi? Je to spravedlivé z hlediska globální bezpečnosti? Je spravedlivé porušovat závazky OBSE, když všechny západní země podepsaly dokument, podle kterého nemůže existovat žádná bezpečnost jedné země, pokud je porušena bezpečnost druhé?“ prohlásil Putin.

„Vyhrožovat Rusku je zbytečné“

Současně řekl, že vyhrožování Rusku „je zbytečné“. „Můžete vyhrožovat komukoli. Je zbytečné vyhrožovat Rusku, protože nás to jen pobaví,“ řekl Putin.

Reagoval tak na vyjádření amerického kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa v rozhovoru s redaktory deníku The Wall Street Journal. Trump v něm tvrdil, že Putinovi řekl, že v případě ruského útoku na Ukrajinu zasáhne centrum Moskvy „u kopulí, kde žije“.

Velkou vlnu rozšíření Severoatlantická aliance zažila na přelomu tisíciletí, kdy do ní vstoupila řada středoevropských a východoevropských zemí, včetně Česka.

V důsledku vpádu ruské armády na ukrajinské území, který Moskva zahájila v únoru 2022, se k NATO připojily Finsko a Švédsko. O přijetí do Aliance usiluje i samotná Ukrajina, která se třetím rokem za podpory Západu brání ruské invazi. Šéf NATO Mark Rutte minulý týden při schůzce ministrů obrany členských zemí bloku prohlásil, že je jasné, že Ukrajina členem Aliance bude, je pouze otázka, kdy se tak stane.

Hrozil jsem Putinovi, že mu v Moskvě ustřelím kopule nad hlavou, holedbá se Trump

Amerika

Výběr článků

Načítám