Hlavní obsah

Rozpadlý hurikán Kirk už začíná řádit nad Evropou

Na Evropu udeřil rozpadlý hurikán Kirk. Francouzští meteorologové vydali pro více než tři desítky departamentů varování před intenzivními lijáky a silným větrem, který má na některých místech dosáhnout v nárazech rychlosti až 150 km/h. Kirk už zasáhl i jihovýchod Belgie, ve čtvrtek by měl udeřit v Německu.

Hurikán Kirk přinesl do Galicie zatím déšťVideo: Reuters

Článek

Předpovědní modely počítají s tím, že Kirk půjde v širokém pásu, od atlantického pobřeží Akvitánie a Gaskoňska, kde by měl vítr dosahovat rychlosti až 110 km/h, do vnitrozemí. Tam se očekávají poryvy větru o rychlosti 70 km/h až 90 km/h, ovšem na Loiře a Rhôně by měly být 100 až 110 km/h a v Pyrenejích až 150 km/h.

Foto: Windy

Hurikán Kirk se formuje v Atlantickém oceánu

Současně se silným větrem by mělo intenzivně pršet. Meteorologové mluví dokonce o „vodní smršti“. „V některých oblastech by mohlo spadnout více než 100 mm vody, což odpovídá průměru srážek za dva měsíce v oblasti Paříže. Ve 23 departamentech je vydáno varování před povodněmi, píše deník Le Parisien.

Na Evropu se žene hurikán Kirk, přináší vichr a lijáky

Evropa

„Existuje reálné riziko záplav,“ uvedl bývalý ministr životního prostředí Christophe Béchu ve vysíláni televize TF1. Půda je vysoce nasycena vodou a hladiny podzemní vody jsou velmi vysoké.

Ve čtvrtek by měly zbytky hurikánu Kirk udeřit na Německo. Střed bouře by měl být na jihozápadě, pak v jižním Německu a částečně také ve východním Německu. Kirk s sebou přináší nejen vichr, ale především intenzivní lijáky. „V některých případech musíme počítat s množstvím přes 100 litrů srážek na metr čtvereční, a to samozřejmě znamená i riziko povodní,“ říká meteorolog Dominik Jung. Hodnocení je založeno na datech z německého modelu počasí ICON a modelu GFS.

Ve čtvrtek večer by se ve vyšších polohách mohly objevit bouřky, které bude doprovázet v některých případech i vichřice. Ta hrozí v Černém lese, v blízkosti Feldbergu, nejvyššího vrcholu v Bádensku-Württembersku. Poryvy větru by mohly dosáhnout rychlosti až 160 km/h. „Je možné, že se tady projeví plná síla hurikánu,“ dodal Jung.

Pokud zůstanete, zemřete. Na útěku před hurikánem Milton jsou statisíce obyvatel Floridy

Amerika

Výběr článků

Načítám