Hlavní obsah

Rozmary počasí. Po povodních a přívalech sněhu se do Německa vrátí tropy

Po vytrvalých lijácích a strmém pádu teplot, které se dostaly na úroveň listopadových hodnot, se do Německa vrací léto. V Berlíně by měly teploty atakovat 30 stupňů Celsia, předpovídají meteorologové. Neobvykle vysoké teploty by tam měly setrvat minimálně týden. Česko už takové tropy nezažije, teploty by se měly vrátit do obvyklých zářijových hodnot, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Profimedia.cz

Mladá žena u Sprévy, ilustrační foto

Článek

Letní počasí přináší tlaková výše Serkan, kdy do Německa proudí teplý vzduch z jihovýchodu.

Podstatně tepleji bude v následujících dnech na severu a ve středním Německu než na jihu. V Hamburku a Kolíně nad Rýnem se očekává kolem 25 stupňů, v Berlíně ale 30 stupňů Celsia.

V Mnichově zatím zůstane rtuť teploměru pod 20 stupni, ale i tam by se mělo o víkendu oteplit - předpovědní modely počítají s teplotami mezi 20 až 25 stupni Celsia. Takové teploty by měly setrvat až do konce září, tvrdí němečtí meteorologové.

V bavorských Alpách před pár dny napadlo na toto roční období neobvykle velké množství sněhu. Na některých místech je ho více než metr. V souvislosti s oteplením ale hrozí nebezpečí lavin, varuje horská služba. Čerstvý sníh svátý silným větrem se může ve strmém terénu uvolnit a jako sněhová deska sjet. Nejvíce sněhu napadlo v Alpách kolem Bertechsgadenu.

Městské sady, chlouba Opavy, jsou plné bahna a odpadků

Domácí

Přeháňky v Česku

V Česku bude působení tlakové výše ovlivňovat brázda nízkého tlaku ve vyšších vrstvách atmosféry, proto se 30stupňových veder nedočkáme, řekla Novinkám meteoroložka Honsová.

„V Česku se počasí vrátí k hodnotám obvyklým pro září, žádné tropy už nehrozí,“ uvedla. „Bude polojasno nebo skoro jasno a teploty budou do 24 stupňů Celsia, ojediněle se objeví přeháňky nebo bouřky,“ uvedla Honsová.

I když v Česku ještě stále dochází k záplavám a půda je po vytrvalých deštích nasáklá, vážnější škody se tento týden v souvislosti s přeháňkami nečekají. „Srážky by měly být jen lokální a na malém místě,“ poznamenala Honsové.

Příští týden by se ovšem měly objevit plošnější srážky. „Vzhledem k vysoké nasycenosti půdy vodou může i 10 nebo 20 mm srážek vodní toky rozkolísat. Taková situace může zlobit několik týdnů, třeba až do Vánoc,“ řekla Honsová.

Takový čas na přípravu jako nyní jsme neměli nikdy, říká hydrolog

Domácí

Výběr článků

Načítám