Hlavní obsah

Rostlinné alternativy mohou mít názvy masných produktů, rozhodl Soudní dvůr EU

Soudní dvůr Evropské unie (ECJ) v pátek rozhodl o tom, že francouzští výrobci rostlinných alternativ mohou používat slova jako steak nebo klobása. Podle jeho rozhodnutí nemůže členský stát EU zakázat používání obvyklých výrazů k označení výrobku, když pro něj neexistuje alternativní název.

Foto: serezniy / DPphoto , Profimedia.cz

Vegetariánský burger

Článek

Nové rozhodnutí soudu tak možná zruší francouzskou vládou přijatý zákon v roce 2020 a vyhlášky v červnu 2022 a únoru 2024. Ty vznikly jako reakce na požadavek společností zpracovávajících maso, podle kterého mohou výrazy jako „veganská šunka“, „veganská klobása“ nebo „vegetariánská slanina“ mást spotřebitele. Mluvčí Evropské komise řekl, že teď záleží na finálním rozhodnutí Státní rady.

Obě vyhlášky tehdy napadly firmy specializující se na vegetariánské a veganské potraviny, načež francouzská Státní rada pozastavila jejich platnost do doby, než k nim unijní soud vydá stanovisko v souladu s evropskými předpisy.

Letos v dubnu soudní předběžné opatření rozhodlo, že druhá vyhláška s platností od května by vážně a okamžitě poškodila zájmy firem vyrábějících rostlinné produkty, které by musely urychleně změnit své obaly.

Jak se vyznat v typech rostlinného mléka

Zdraví

„Je to dlouho očekávané vítězství. Můžeme nadále používat běžné názvy jako ‚vegetariánská slanina‘ a ‚vegetariánská šunka‘, které jsou pro spotřebitele nejsrozumitelnější,“ uvedl Nicolas Schweitzer, generální ředitel francouzského výrobce rostlinných alternativ La Vie.

„Tím, že se Francie rozhodla zakázat používání slova ‚steak‘, bránila výrobcům v pojmenování jejich výrobků. Je to kafkovská situace,“ dodal právník společnosti Guillaume Hannotin, podle kterého se vláda snažila vytlačit toto odvětví z trhu.

Vegetariánský burger pětkrát jinak

Recepty

Nařízením francouzské vlády se inspirovala i Potravinářská komora ČR, která v červenci 2022 český kabinet požádala o zákaz používání obdobných výrazů, například „vegetariánská klobása“. Podobnou situaci Česko řešilo také před více než deseti lety, kdy ECJ rozhodl o tom, že se pomazánkové máslo nesmí označovat jako máslo kvůli nízkému obsahu mléčného tuku. České ministerstvo zemědělství tehdy po dohodě s výrobci připravilo vyhlášku, která určila, že výrobek nesoucí zcela totožné parametry jako do té doby pomazánkové máslo se bude nově nazývat tradiční pomazánkové.

V říjnu 2020 europoslanci hlasovali pro přísnější pravidla pro označování rostlinných náhražek mléka nebo sýra. Už několik let předtím bylo v EU zakázáno používat pro rostlinné alternativy mléka nebo výrobků z něj označení jako „mandlové mléko“ nebo „veganský sýr“.

Češi přichází rostlinným produktům na chuť, letí hlavně alternativy mléka

Ekonomika

Výběr článků

Načítám