Hlavní obsah

„Romane, skoč!“ Deváťačku na Slovensku obvinili za účast na sebevraždě spolužáka

Slovenská policie obvinila žačku deváté třídy základní školy v obci Parchovany v okresu Trebišov ze zločinu účasti na sebevraždě. Koncem roku 2023 měla povzbuzovat spolužáka Romana, aby skočil ze střechy školy. Roman nakonec skočil a svým zraněním v nemocnici podlehl.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Policie Slovenské republiky

Článek

Jak v pondělí informovala televize Joj, policejní vyšetřovatel vznesl obvinění na základě pokynu krajské prokuratury Košice. Když patnáctiletý Roman vylezl na střechu školy, spolužáci ho povzbuzovali, aby skočil, a natáčeli si ho na mobilní telefony. Obviněná dívka na něj křičela „Romane, skoč“.

Roman měl být dlouhodobě šikanován a v osudný den se stal terčem oplzlých nadávek spolužáků. „Důvodem měl být víkendový incident, kdy Roman chtěl jít na oslavu spolužáka, kde byli i ostatní. Když se to ostatní dozvěděli, tak Romana na oslavu nepustili. Roman to vnímal jako další velké ponížení. Plakal a chodil v hustém dešti po vsi, až ho našla máma,“ uvedla TV Joj.

V osudný den řekl Roman spolužákům větu „Měl jsem vás rád“, vyšel ze třídy, vylezl na střechu školy, na níž delší dobu stál a pak skočil.

Za zločin účasti na sebevraždě hrozí šest měsíců až tři roky odnětí svobody. Protože však Romanovi bylo v čase sebevraždy 15 let a podle zákona byl chráněnou osobou, může se na spolužačku vztahovat i přísnější sazba od dvou do osmi let.

Podle Romanova otce vedení školy šikanu dlouhodobě přehlíželo, jeho syn prý chodil domů pravidelně s pláčem a velmi frustrovaný. „Sám žádal rodiče o zabezpečení odborné pomoci, aby školu zvládl a dokázal v ní, navzdory nesmírnému šikanování, nadále studovat. Jeho výsledky ve škole byly pro základní školu Parchovany zrcadlem úspěchu šikovného a nadaného žáka,“ upozornila televize s tím, že Roman pravidelně reprezentoval školu na sportovních soutěžích i na recitační soutěži Hviezdoslavův Kubín, kterou několikrát vyhrál. „Byl nadprůměrně inteligentní a přátelský kluk,“ dodala televize.

„Romane, skoč!“ Deváťáka na Slovensku povzbuzovali spolužáci. Při pádu ze střechy školy ho točili

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám