Hlavní obsah

Robert Fico se vrátil plný nenávisti, říká politolog

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) se po květnovém atentátu vrátil do práce a podle politologa Radoslava Štefančíka je pln nenávisti a pokračuje v polarizování společnosti. Fico vystoupil v pátek s projevem na hradě Děvín, kde vyzval k postavení hráze škodlivým liberálním a progresivistickým ideologiím, které se „šíří jako rakovina a jsou jako jed“.

Foto: Facebook/Robert Fico

Robert Fico vedl zasedání slovenské vlády.

Článek

„Byl to vzkaz plný nenávisti a není divu, že Robert Fico je považován za jednu z těch slovenských politických osobností, která rozděluje společnost. Vydal se cestou, kterou se ubíral i předtím, podobně jako jiní představitelé Směru. V protikladu s tím, co momentálně prezentuje prezident Peter Pellegrini,“ uvedl Štefančík webu tvnoviny.sk.

Podle politologa Fico ukazuje, že se nehodlá ubírat cestou smíření. „Koneckonců právě takováto vysoká míra polarizace společnosti jim přináší politické body a nechtějí být najednou jinými politiky a prezentovat se jinou politikou. Je to ten starý Fico, pokud ne ještě agresivnější,“ dodal Štefančík.

Politolog upozornil, že Ficovou prioritou je hledat nepřítele, neustále proti němu bojovat, i když je nepřítel fiktivní. „Pokud se podíváme do učebnic radikálního populismu, tak jeho projevy jsou jako okopírovány z příruček. Vypadá to tak, že má v sobě nashromážděnou velkou dávku agrese a pomstychtivosti a potřebuje to ze sebe dostat ven,“ konstatoval Štefančík.

Kromě zmíněného projevu na Děvíně se Fico v pondělí obeznámil s průběhem sklizně v zemědělském družstvu Agro Voderady v obci Slovenská Nová Ves v okrese Trnava a v úterý i ve středu vedl zasedání kabinetu. „Drahá progresivně liberální média a opozice, promiňte, že jsem přežil, ale jsem zpět,“ uvedl Fico na Facebooku, kde zveřejnil fotografii ze zasedání slovenské vlády.

Teroristický útok

Generální prokurátor Slovenské republiky Maroš Žilinka minulý týden oznámil, že atentát na premiéra je vyšetřován jako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Dosud se případ, který otřásl celým Slovenskem, vyšetřoval jako pokus o úkladnou vraždu.

Jednasedmdesátiletý Juraj Cintula využil výjezdní zasedání slovenské vlády ve městě Handlová a na předsedu vlády vystřelil celkem pětkrát z pistole ČZ 75, kterou vlastnil legálně od roku 1992. Byl zadržen okamžitě po atentátu.

Předseda vlády byl vrtulníkem dopraven do banskobystrické nemocnice a tamní lékaři mu při pětihodinové operaci zachránili život. Fica po dvou týdnech přepravili vrtulníkem z Banské Bystrice do Bratislavy, kde se zotavuje v domácí péči. Atentátníka označil Fico za „aktivistu slovenské opozice“.

Vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr) připustil, že Fico bude mít po atentátu trvalé následky v činnosti pohybového aparátu. Premiér má rovněž blíže nespecifikované problémy s břišní dutinou.

Fico se poprvé od atentátu objevil na veřejnosti. A ve svém stylu

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám