Hlavní obsah

Fico se poprvé od atentátu objevil na veřejnosti. A ve svém stylu

Aktualizováno

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) se v pátek na celonárodních oslavách příchodu Cyrila a Metoděje, jež se konaly na hradě Děvín v Bratislavě, poprvé od květnového atentátu objevil na veřejnosti. Na akci měl patnáctiminutový slavnostní projev.

Fico poprvé od svého atentátu na veřejnostiVideo: Reuters

Článek

Přítomní přivítali Fica potleskem vestoje, a když ovace dlouho nekončily, předseda vlády je utnul slovy, že už je i tak dost nervózní, ať mu to nezhoršují. Při svém projevu stál.

„Musíme postavit obrovskou hráz liberálním a progresivistickým ideologiím, které poškozují tuto zemi,“ řekl například Fico. Podle něj se tyto ideologie „šíří jako rakovina a jsou jako jed“. „Nechci, aby Slovensko patřilo mezi země, které dělají ze západní civilizace karikaturu,“ dodal Fico.

„Všichni se musíme zamyslet nad tím, co se dnes děje na Slovensku a v Evropě. Chci vyslovit obdiv maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, že jel do Kyjeva i do Moskvy. Pokud by mi to zdravotní stav dovolil, rád bych se k němu připojil,“ zdůraznil Fico.

Orbán si to vyslechl přímo od Putina. Rusko chce kus Ukrajiny

Evropa

Fico připustil, že se často dostává do sporu se svými partnery v evropském prostoru pro své postoje v zahraniční politice. „Evropa a Slovensko nikdy nebyly natolik rozjitřené, jako jsou nyní. Neustále stoupá napětí ve společnosti,“ uvedl Fico.

„Jsme kritizováni i za to, že máme jednoznačný názor na potřebu mírového řešení válečného konfliktu na Ukrajině,“ uvedl předseda slovenské vlády a varoval, že situace na Ukrajině se může vymknout z rukou. „Můžeme být svědky nekontrolovaného válečného konfliktu,“ dodal.

Premiér, jenž se stále zotavuje ze zranění, která utrpěl při atentátu, se už dříve začal vyjadřovat k dění ve společnosti přes sociální sítě, ale na veřejnosti se zatím neobjevoval.

Foto: repro Slovenská televize

Robert Fico během vystoupení na hradě Děvín

Atentát vyšetřován jako teroristický útok

Generální prokurátor Slovenské republiky Maroš Žilinka tento týden oznámil, že atentát na premiéra, k němuž došlo 15. května 2024 ve městě Handlová, je vyšetřován jako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Dosud se případ, který otřásl celým Slovenskem, vyšetřoval jako pokus o úkladnou vraždu.

Jednasedmdesátiletý Juraj Cintula využil výjezdní zasedání slovenské vlády ve městě Handlová a na předsedu vlády vystřelil celkem pětkrát z pistole ČZ 75, kterou vlastnil legálně od roku 1992. Byl zadržen okamžitě po atentátu.

Předseda vlády byl vrtulníkem dopraven do banskobystrické nemocnice a tamní lékaři mu při pětihodinové operaci zachránili život. Fica po dvou týdnech přepravili vrtulníkem z Banské Bystrice do Bratislavy, kde se zotavuje v domácí péči.

Vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr) připustil, že Fico bude mít po atentátu trvalé následky v činnosti pohybového aparátu. Premiér má rovněž blíže nespecifikované problémy s břišní dutinou.

Vyhráli jsme 100:0. Žádám omluvu za projevy nenávisti, ozval se Fico po nálezu ústavního soudu

Evropa

Výběr článků

Načítám