Hlavní obsah

Řím chce zpoplatnit přístup k fontáně di Trevi

Omezení a zpoplatnění přístupu k fontáně di Trevi, která patří k neslavnějším památkám v Itálii, zvažuje římská radnice. Podle listu Corriere Della Serra by turisté za vstup na náměstí Piazza di Trevi měli platit „symbolické“ jedno euro (25 korun), pro místní by byl zdarma.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Fontánu di Trevi neustále obklopují davy turistů.

Článek

Římský starosta Roberto Gualtieri opakovaně podle Corriere della Sera upozorňuje, že obrovské množství turistů, kteří se u fontány shromažďují a zcela zaplní okolní náměstí, představuje velký problém.

„Projít náměstím je často zhola nemožné, člověk se tudy musí doslova probít,“ konstatoval. Na neúnosnou situaci a problémy s velkým množstvím turistů u fontány podle něj často upozorňuje i městská policie, která řeší nejrůznější incidenty včetně vandalismu. Jeden z nejohavnějších případů mají na svědomí ekologičtí extremisté, kteří fontánu zaneřádili barvou.

Aktivisti vtrhli do ikonické Fontány di Trevi v ŘíměVideo: Reuters

Návrh radního pro cestovní ruch Alessandra Onorata na zpoplatnění přístupu k fontáně di Trevi a omezení počtu lidí, kteří se tam dostanou, má podle listu na radnici podporu.

Ekologičtí extremisté zaneřádili ikonickou Fontánu di Trevi. Turisté jim hlasitě nadávali

Zahraniční

Barokní fontána di Trevi patří k nejvyhledávanějším památkám v centru Říma a k nejznámější kašnám v italské metropoli. Turisté do ní často házejí mince a věří, že se jim tak splní přání vrátit se do Říma.

Z fontány, kterou proslavila mimo jiné „koupací“ scéna Anity Ekbergové a Marcela Mastroianniho z filmu Sladký život Federica Felliniho, se ročně vyloví mince v hodnotě více než 1,4 milionu eur (přes 35 milionů korun). Převezme je organizace Caritas, která je rozdělí na nejrůznější charitativní účely.

Z fontány di Trevi se ročně posbírá přes milion eur. Na dně občas leží i zubní náhrady a pupeční šňůry

Cestování

Fontána di Trevi se budovala 30 let

Římskou fontánu di Trevi na náměstí Piazza di Trevi vytvořil stavitel Nicola Salvi v letech 1732 až 1762 v pozdně barokním stylu s přechodem ke klasicismu.

Vycházel přitom z návrhu slavného sochaře, architekta a malíře Giana Lorenza Berniniho.

Voda do fontány přitéká z větší části podzemním kanálem Aqua Virgo, který nechal vybudovat Marcus Vipsanius Agrippa v roce 19 př. n. l.

Kanál zásoboval vodou Agrippovy lázně na Campus Martius nedaleko Pantheonu.

Související články

Výběr článků

Načítám