Hlavní obsah

Řidiče čeká o víkendu na evropských silnicích dopravní peklo

Řidiči, kteří o tomto víkendu vyrážejí na cesty po Evropě, se musí obrnit velkou dávkou trpělivosti. Nadcházející víkend bude jeden z nejhorších během letošních prázdnin, varuje německý automotoklub ADAC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Německu začínají prázdniny v Bádensku-Württembersku a Bavorsku, tedy dvou velmi lidnatých spolkových zemích. Z dalších pěti se naopak všichni vracejí, protože dětem tam začíná škola. Jsou to Brémy, Dolní Sasko, Sasko, Sasko-Anhaltsko, Durynsko, ale také část Skandinávie. K tomu se přidávají opravy, které jsou na řadě hlavních tahů.

Těžkou situaci na silnicích budou komplikovat i ti, kteří vyrazí na krátkodobé pobyty do hor, k jezerům nebo na pobřeží moře, varuje ADAC.

Za nejhorší úseky, na které se řidiči mohou tento víkend vydat, jsou podle ADAC všechny trasy k Severnímu a Baltskému moři, dálnice v okolí Hamburku a Mnichova, dálnice A7 spojující jih a sever Německa, berlínský dálniční okruh, dálnice A8 ze Stuttgartu přes Mnichov do rakouského Salcburku nebo dálnice A9 mezi Berlínem, Norimberkem a Mnichovem. Problémy se mohou čekat i na úsecích dálnic v okolí Drážďan, Řezna a Hofu.

Přespat v klášteře a spřátelit se s jeptiškami? Církev láká na nezvyklé prázdniny

Cestování

Kromě silného provozu a oprav na vytížených komunikacích se musí počítat také se zdržením na hranicích. Hraniční kontroly, alespoň ty namátkové, jsou v případě Německa součástí každodenního života. Kontroly z německé strany se zaměřují na vstup z Rakouska. Zvýšené kontroly jsou ale také na hranicích s Polskem, Českou republikou a Švýcarskem. Zdržení může představovat 30 až 60 minut.

Kvůli olympijským hrám, které se konají od 26. července do 11. srpna v Paříži, jsou na hranicích Německa s Francií zavedeny dočasné hraniční kontroly. Potrvají do pondělí 30. září.

K trasám, kde hrozí nejsilnější dopravní kolony, patří podle německého automotoklubu trasy přes Taury, Inntal, údolí Rýna, Fernpass, Brenner, Karavanky a Gotthard, stejně jako dálnice k italskému, chorvatskému a francouzskému pobřeží. Platí to ovšem také o dálnicích vedoucích do Nizozemska a směrem na Skandinávii.

Dalším zvýšením mýtného chce stát vybrat 800 milionů

Ekonomika

Řidiči se v Rakousku musejí vyhnout průsmyku Arlberg, protože po celou letošní sezonu je uzavřen Arlberský tunel, který je třetím nejdelším v Evropě. Automotoklub připomíná, že v Tyrolsku jsou o víkendech a svátcích až do října uzavřeny trasy podél hlavních dálničních tahů, které řidiči často využívají, aby se vyhnuli zácpám. Prázdninová trasa přes Zirler Berg (B177) v Tyrolsku je do 15. srpna kvůli stabilizaci svahu sjízdná pouze v jednom jízdním pruhu v obou směrech.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Uzavírky na rakouských hlavních tazích využívaných českými řidiči na cestě do oblíbených letních destinací v Chorvatsku či Itálii

Švýcarská trasa A13-San Bernardino, která byla po silných bouřkách uzavřena v oblasti Thusis– Bellinzona, je od 5. července sice opět průjezdná, ale jen v jednom jízdním prhu pro oba směry, tudíž riziko dopravních komplikací je příliš vysoké.

Izrael zpřísní pro Čechy cestování. Bez povolení vás nepustí do letadla

Cestování

Výběr článků

Načítám