Hlavní obsah

Řidič na Slovensku řešil závory, ale ne světla. Před jedoucím vlakem začal zmatkovat

Na trati Štúrovo – Nové Zámky na jihu Slovenska došlo málem k tragédii. Auto tam zmateně manévrovalo v kolejišti mezi uzavřenými závorami, když přijížděl vlak. Řidič měl nakonec štěstí a vlak jeho vůz o vlásek minul.

Železniční přejezdVideo: Policie Slovenské republiky

Článek

Po přejezdu jednoho vlaku se závory u železničního přejezdu u Nových Zámků na několik vteřin zvedly, a to stačilo, aby na koleje vjelo auto, jehož řidič nerespektoval světelnou signalizaci. Když se závory opět uzavřely, řidič zůstal stát v kolejišti a začal zmateně manévrovat. Přijíždějící vlak ho minul jen o několik centimetrů.

„Na linku 158 oznámil strojvedoucí vlaku na trase Štúrovo – Nové Zámky, že musel zastavit, protože mezi uzavřenými závorami na železničním přejezdu zůstalo stát motorové vozidlo, které poté z místa odjelo,“ informoval slovenská policie na facebooku.

Foto: Policie Slovenské republiky

Železniční přejezd

Policie upozornila, že řidič osobního vozu nerespektoval světelnou signalizaci, a i když svítilo červené výstražné světlo, vjel na koleje. „Řidič se ocitl mezi zavřenými závorami. Nevěděl, co má dělat, tak se začal s vozidlem otáčet. V té chvíli tudy projížděl vlak, který jen zázrakem nenarazil do vozidla, které se tam nacházelo,“ konstatovala policie. Případ vyšetřuje železniční policie ve městě Nové Zámky.

Podle zákona o silničním provozu řidič nesmí vjet na železniční přejezd, pokud se dává výstraha dvěma červenými střídavě přerušovanými světly na zabezpečovacím zařízení a pokud se spouštějí, jsou spuštěny nebo se zvedají závory.

„Je obrovské štěstí, že se řidiči na videu nic nestalo a nedošlo k žádným ztrátám na životech. Takové situace jsou mementem, nakolik důležité je být ostražitý, pozorný a za každých okolností respektovat pravidla silničního provozu,“ dodala slovenská policie.

Za smrt sedmi lidí v autobuse na Slovensku může dispečer. Nezapojil signalizaci na vlakovém přejezdu

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám