Hlavní obsah

Ředitelku školy v Británii vyrazili, protože plácla své dítě přes ruku. Teď vysoudila tři miliony

Více než 102 tisíc liber (přes tři miliony Kč) vysoudila ředitelka základní školy v londýnské čtvrti Hackney jako odškodné za neoprávněné propuštění ze zaměstnání. Místo musela opustit poté, co byla přistižena, jak z výchovných důvodů plácla přes ruku své vlastní dítě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Incident, který vedl k jejímu vyhazovu, se odehrál už v lednu 2022 a od té doby jej řešil soud. Ředitelka školy, dnes 46letá Shelly-Ann Malabverová-Goulbourneová, se tenkrát zdržela v práci do večera a v kanceláři měla s sebou svého tehdy tříletého syna a jedenáctiletou dceru, napsal server Daily Mail.

Matka syna napomínala, aby si nehrál s lahvičkou, která obsahovala přípravek na dezinfekci rukou. Chtěla předejít situaci z dřívější doby, kdy se chlapci dostal roztok do očí.

Syn ale pokynu matky nedbal a i tentokrát si s lahvičkou hrál. Trochu jej vystříkl i na podlahu, což matce ihned referovala jeho sestra.

Matka podle soudu dítěti přípravek vzala a domlouvala mu. Chlapec ale odvrátil obličej, načež matka chtěla upoutat jeho pozornost a „poklepala“ jej na hřbet ruky.

Vše viděla učitelka odpovědná za bezpečnost školáků a obvinila ředitelku z ubližování dítěti. Podala i trestní oznámení, takže případ řešila policie.

Učitelka tvrdila, že chlapec plakal a že jej sama musela uklidňovat. „Matka způsobila dítěti bolest. Byla jsem šokovaná tím, co se stalo. Považovala jsem to za formu tělesného trestu,“ tvrdila při výslechu stěžovatelka.

Nikdo si nestěžoval. Vychovatelky z jeslí obžalované za trápení dětí odmítly u soudu vinu

Krimi

Ačkoli vyšetřovatelé nakonec vyhodnotili postup matky jako „přiměřené rodičovské pokárání“, nadace, která školu provozuje, ředitelku v květnu 2022 propustila kvůli „hrubému pochybení“. Kodex školy prý výslovně zakazuje jakékoli fyzické trestání nebo kontakt jakéhokoli druhu.

„Proto, ať už se jednalo o poklepání na ruku nebo něco jiného, šlo o zbytečný fyzický kontakt, který představoval napadení, a tedy porušení zásad a zákonných pokynů,“ argumentovala nadace.

Propuštěná ředitelka se obrátila na soud, který nyní rozhodl, že vyhazov byl neoprávněný. „Měli dostatečné důkazy o tom, že matka se jen snažila zabránit zranění svého dítěte a řešit jeho chování. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se dopustila fyzického trestu nebo napadení,“ konstatoval soud.

Malabverová-Goulbourneová pracovala ve škole jako učitelka od roku 2005. V roce 2017 byla povýšena na její ředitelku.

Škola vyloučila studenty za rasismus, teď jim musí zaplatit tučné odškodné

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám