Hlavní obsah

Redaktoři slovenského deníku Pravda si stěžují na cenzuru a opouštějí redakci

Z důvodu cenzury ve prospěch současné vládní koalice opouští redakci slovenského deníku Pravda několik redaktorů. Vedení redakce podle odcházejících redaktorů odstraňuje z textů kritické názory na současnou vládní koalici.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Bratislavský protest proti plánům Ficovy vlády na zrušení veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS)

Článek

Redaktor Pravdy Tomáš Bakoš o svém odchodu z redakce informoval veřejně na Facebooku. „V životě by mě nenapadlo, že budu v redakci ve svých článcích v roce 2024 cenzurovaný,“ konstatoval ve svém statusu.

Denník N mluvil s několika dalšími redaktory Pravdy, kteří tvrdí, že texty jsou upravované tak, aby nebyly příliš kritické vůči vládní koalici a zmírňují je pozitivními vyjádřeními koaličních politiků.

„Novináři jsou podle hlasů z redakce usměrňováni tak, že není potřeba hledat jen to špatné a je potřebné psát také o dobrých věcech, které vláda dělá,“ píše Denník N.

Zaměstnanci Markízy do stávky nevstoupí, RTVS ji naopak ohlásilo

Evropa

Podle listu takovéto změny prosazuje především ředitel obsahu Pravdy Ľuboš Kamenistý, který to však odmítá. Kamenistý popírá, že v Pravdě je omezována redakční svoboda a nezávislost.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Pochod za svobodu a demokracii Slovenska, kterou svolaly občanské organizace a iniciativy

Do Pravdy nastoupil v roce 2022, ale do obsahu textů začal podle redaktorů zasahovat až po loňských parlamentních volbách, když vládu sestavila koalice v čele se stranou Směr-sociální demokracie Roberta Fica.

Podle Denníku N o poměrech redakci mluví redaktoři Pravdy jen pod zárukou anonymity, protože se obávají důsledků.

Když se například loni na Slovensku konaly velké opoziční protesty, redakce Pravdy měla dostat usměrnění, aby o nich redaktoři informovali jen stroze a omezili používání fotografií transparentů namířených proti vládě.

Novinářům mělo být řečeno, že nemají jít proti vlastním čtenářům. „Pravda má totiž starší publikum, a tak se pracuje s předpokladem, že většina čtenářů sympatizuje se současnou koalicí,“ konstatuje Denník N.

Letos v březnu obvinili Pravdu z cenzury také bývalí politici Peter Weiss a Boris Zala, kteří vzápětí ukončili s listem spolupráci.

Pravdu vlastní společnost Our Media SR, která patří do portfolia firem českého podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Lidé v Bratislavě protestují proti omezení shromažďovacího práva a za svobodu médií

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám