Hlavní obsah

Řecká posádka jachty čelí obvinění ze žhářství, ohňostroj zapálil ostrov

Žalobce z řeckého Pirea v neděli obvinil ze žhářství kapitána a 12 členů posádky jachty Persefoni I, ze které byl odpálen ohňostroj, který v pátek vyvolal lesní požár na ostrově Hydra. Podle webu eKahimerini bude pro jejich odsouzení klíčové svědectví kapitána jiného plavidla, který vypověděl, že viděl odpalování ohňostroje z jachty.

Foto: Eurokinissi, Reuters

Posádka jachty Persefoni I, která je podezřelá, že odpálením ohňostroje rozpoutala požár na ostrově Hydra, přichází v rouškách k soudu v Pireu..

Článek

Všech 13 obviněných občanů Řecka bylo zadrženo v sobotu v rámci vyšetřování příčin požáru na ostrově Hydra a umístěno do vazby. Ve svých výpovědích budou podle webu eKathimerini pokračovat před soudem ve středu.

Řecké úřady také dočasně zabavily plavidlo Persefoni I, které si pronajalo 17 lidí z Kazachstánu.

Policie během dosavadního vyšetřování shromáždila výpovědi od lidí z jiných lodí, které se v inkriminované době v okolí ostrova plavily. Právě svědectví jednoho z kapitánů bude pro obviněné klíčové. Vypověděl totiž, že viděl, jak odpalují ohňostroj z jachty.

Požár na ostrově Hydra vypukl podle eKathmerini v pátek asi hodinu před půlnocí. Osazenstvo lodi se plameny snažilo uhasit, to se jim ale nepovedlo. Proto zavolali hasiče a uprchli. Hašení na Hydře bylo složité, protože místo požáru je ze země nepřístupné a plameny se musely hasit letadly a vrtulníky ze vzduchu a speciálním požárním člunem z moře.

K požárům v Řecku v současné době přispívá suché počasí a teploty až 40 stupňů. Některé z nich mohly vzniknout z nedbalosti, jiné úmyslně, i když se v Řecku výrazně zvýšily tresty za žhářství. Kromě pokut lze od loňska uložit až desetileté vězení i za požár způsobený z nedbalosti.

Turisté z jachty zapálili řecký ostrov

Evropa

Výběr článků

Načítám