Hlavní obsah

Rasistické nepokoje přeplnily britské věznice. Soudy čekají na volné cely

Po nedávné vlně nepokojů se krize přeplněných britských věznic zhoršila natolik, že nyní budou podezřelí ze zločinů drženi přímo na policejních stanicích a k soudu půjdou, až když se pro ně ve vězení uvolní cela. V pondělí to oznámila vláda premiéra Keira Starmera. Podle jejích čísel bylo po nepokojích kvůli podezření z rasistického násilí namířeného proti migrantům a muslimům zadrženo přes 1100 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Policejní zásah během nepokojů v Bristolu

Článek

S problémem přeplněných věznic se Británie potýká dlouhodobě, přičemž nová labouristická vláda již proto krátce po svém červencovém zvolení rozhodla, že bude mít více trestanců nárok na dřívější propuštění, připomíná agentura Reuters.

„Zdědili jsme spravedlnostní systém v krizi a vystavený šokům. Proto jsme byli nuceni učinit těžká, ale nutná rozhodnutí, abychom ho udrželi v provozu,“ řekl nový ministr věznic James Timpson.

V době zavedení tohoto opatření ovšem britská vláda nemohla tušit, že se situace do měsíce skokově výrazně zhorší. Důvodem jsou nepokoje, jež po celé zemi začaly po pobodání několika dětí na tanečním kroužku v Southportu, které tři dívky nepřežily. Po internetu se téměř okamžitě rozšířily následně vyvrácené fámy, že je pachatelem žadatel o azyl a muslim, a ty nepokoje podnítily.

Řešení přeplněných britských věznic? Většina si odpyká jen 40 procent trestu

Evropa

Británie má nejvyšší míru vězeňské populace z celé západní Evropy. Počet vězňů také výrazně stoupl od pandemie covidu-19, kdy tehdejší konzervativní vláda naopak zavedla delší tresty a u některých vážných zločinů stanovila požadavek, že pachatel musí strávit alespoň 65 % trestu za mřížemi. Podle plánů současné vlády by měla většina trestanců mít nárok na propuštění po odpykání si 40 % trestu za mřížemi.

Pondělní opatření o ponechávání vězňů na policejních stanicích by měla ulevit především věznicím na severu Anglie. Tato oblast byla během celostátních nepokojů zasažena nejsilněji.

Ukončete násilí v Británii, vyzvali rodiče zavražděné devítileté dívky na jejím pohřbu

Zahraniční

Výběr článků

Načítám