Hlavní obsah

Rasistické násilí v Británii neutichá. Policie zasahovala celou noc

Britská policie v noci na úterý čelila dalším útokům. Mimo jiné v Belfastu, Darlingtonu a Plymouthu. Od začátku nepokojů před týdnem bylo zatčeno přes 370 lidí a počet dále stoupne. První zadržení už byli obviněni, uvedla stanice BBC.

Nepokoje se rozšířily i do severoirského Belfastu.Video: Reuters

Článek

V severoirském Belfastu skončil podle BBC v nemocnici padesátník, který na jihu severoirské metropole utrpěl vážné zranění, když mu jeden z demonstrantů šlápl na hlavu. Policisté uvedli, že incident řeší jako zločin z nenávisti, tedy rasově motivovaný.

V Belfastu čelili policisté útoku, který trval několik hodin. Demonstranti na ně házeli zápalné láhve, cihly a kameny. Zapálen byl jeden land rover. Zadržen byl patnáctiletý demonstrant.

I v Plymouthu na jihozápadě Anglie se muselo 150 strážců zákona vyrovnat s útoky pyrotechnikou a cihlami. Těmi na policisty útočili lidé také v Darlingtonu na severovýchodě Anglie.

Demonstranti v anglickém Rotherhamu vnikli do hotelu, kde přebývají žadatelé o azyl

Evropa

U soudů už stanuli první zadržení. V Sheffieldu jich bylo šest kvůli víkendovému útoku na hotel v Rotherhamu. Padla tam obvinění o vyvolávání násilných nepokojů a za napadení pracovníka záchranné služby. Kvůli víkendovému násilí v Middlesbrough stane během úterý před magistrátním soudem Teesside 28 lidí, kteří čelí podobným obviněním.

Zatčení jsou hlášena z řady anglických měst včetně Londýna, Middlesbroughu, Sunderlandu, Bristolu či Hullu. Právě v tomto čtvrtmilionovém městě na východě Anglie dav mužů v sobotu odpoledne zaútočil na stříbrné BMW, v němž jela skupina lidí s asijskými kořeny. Útočníci otevřeli dveře vozu a začali napadat cestující, další na vůz házeli předměty, včetně nákupního vozíku, a snažili se rozbít okna.

Ve videích z místa činu jsou také slyšet rasistické nadávky a pokřik „dostaňte je“. Zhruba dvě hodiny po útoku skupiny výtržníků vyrabovaly v centru Hullu několik obchodů.

Nový britský premiér Keir Starmer v pondělí slíbil, že na všechny výtržníky dopadne plná síla zákona. Ministryně vnitra Yvette Cooperová zase mluvila o tom, že všichni za své činy zaplatí.

Jste bílý Angličan? Můžete jet dál, lustrovali výtržníci řidiče v Middlesbroughu

Evropa

Nenávist rozněcují komentáře na sítích

V Leedsu čelí obvinění 28letý Jordan Parlour, který dával mezi 1. a 5. srpnem na svůj facebookový profil nenávistné komentáře spojené s násilím. Podle žalobce bude obviněn z nenávistných výroků, jež měly podnítit rasovou nenávist. Hrozí mu až sedm let za mřížemi.

Britské úřady upozorňují, že k vlně útoků přispěly nenávistné výroky na sociálních sítích. Stěžují si, že od té doby, co koupil Elon Musk Twitter, zmírnil restrikce a omezil mazání příspěvků. Loni, rok po akvizici, umožnil využívat síť X ultrapravicovému aktivistovi Stephenu Yaxleymu-Lennonovi, známějšímu jako Tommy Robinson. Ten zveřejnil o víkendu několik nenávistných textů z dovolené na Kypru.

Musk se dostal do sporu s britským premiérem Keirem Starmerem, Musk k nepokojům v  Británii napsal, že „občanská válka je nevyhnutelná“. Downing Street 10 mu odpověděla, že takováto vyjádření nejsou nijak oprávněná a že by společnosti vlastnící sociální sítě „měly dělat více, aby bránily šíření dezinformací, které přispěly k síle protestů“.

Velkou Británii zachvátila vlna rasismu a násilí

Evropa

Vražda malých dívek

Výtržnosti a protesty na mnoha místech Británie vypukly poté, co minulý týden sedmnáctiletý mladík v taneční škole v Southportu nožem zabil tři dívky a dalších deset lidí zranil. Záhy se na internetu objevily nepravdivé informace, podle nichž útočil imigrant a muslim, i když podezřelý je 17letý syn přistěhovalců z převážně křesťanské Rwandy. Policie to dlouho kvůli jeho věku neuváděla, což přispělo k síle protestů.

Případ se nevyšetřuje jako teroristický čin.

Ke zvládnutí situace mají pomoci i stovky nových míst ve věznicích v anglických hrabstvích Kent a Rutland. S jejich zřízením se sice počítalo už dříve, ale plány se nyní urychlily. Úřad britského premiéra dal v pondělí najevo přesvědčení, že bude mít k dispozici prostory potřebné „k uvěznění všech, kteří se podíleli na nepokojích, jichž jsme byli svědky“.

Plachý kluk z milé rodiny, říkají sousedé. V Southportu pobodal 11 lidí, tři děti zemřely

Evropa

Výběr článků

Načítám