Hlavní obsah

Rakouský airbus vlétl do krupobití. Přišel o kus nosu a část skel v kokpitu

Těžké poškození způsobily kroupy letadlu Austrian Airlines letícímu v neděli z Mallorky do Vídně. Kroupy airbusu urazily kus nosu a vážně poškodily skla v kokpitu. Stroji se 173 pasažéry a šesti členy posádky na palubě se přesto podařilo bezpečně přistát. Předtím ale pilot vyslal nouzový signál, čímž uvedl do pohotovosti všechny záchranné složky na vídeňském letišti, informovala stanice RTL.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A320 v barvách rakouské letecké společnosti Austrian Airlines

Článek

„Začalo to asi 20 minut před přistáním. Dostali jsme se do bouřky a mraku, z nějž padaly kroupy, a začaly turbulence,“ vyprávěla podle stanice ABC News Emmeley Oakleyová, jedna z cestujících letu číslo OS434.

„Jasně jsme cítili i slyšeli, jak kroupy dopadají na letadlo, bylo to docela hlasité,“ popsala.

Na letišti v Bombaji se těsně minula dvě letadla

Zahraniční

Kvůli turbulencím po kabině Airbusu A 320 létaly mobilní telefony a hrnečky. „Pár lidí začalo strachy křičet, ale posádce se je podařilo uklidnit,“ dodala Oakleyová.

Podle stanice RTL se stroj Austrian Airlines dostal do potíží nad Hartbergem, který je vzdálen asi 150 kilometrů od Vídně, ve výšce asi 6000 metrů. Letadlo se tam dostalo do bouřky, která nebyla na radaru dopředu patrná.

Krupobití airbus prakticky připravilo o nos a také vážně poškodilo okna pilotní kabiny. Piloti se tak museli zcela spolehnout na přístroje. Další škody utrpěl plášť letadla. Pilot proto vyslal na letiště do Vídně signál, že jde na „přistání v nouzových podmínkách“.

Na vídeňském letišti tak čekaly na letoun všechny složky záchranného systému. Přistání proběhlo bez větších potíží a nikomu z cestujících se nic nestalo, informovala RTL.

Výběr článků

Načítám