Hlavní obsah

Rakousko ruší migrantům dávky v hotovosti

Výsledky testování provozu bezhotovostních karet pro žadatele azylu jsou vynikající, pochvaluje si rakouské ministerstvo vnitra. Od příštího roku bude možné kartu používat kdekoli v zemi, uvedl ministr vnitra Gerhard Karner (ÖVP).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od července je v testovacím provozu zhruba 130 karet. Jejich prostřednictvím se může nakoupit v obchodech či pořídit jízdenku na veřejnou dopravu. Výběry hotovosti jsou omezené, žadatel si může vybrat pouhých 40 eur měsíčně. Karty jsou zablokované pro transakce v sázkových kancelářích. Karner chválí především omezení výběru hotovosti a zamezení převodu peněz do zahraničí, píše web Kronen Zeitung.

„Zabránilo se například platbám v hotovosti převaděčům a převodům větších částek do domovských zemí. Když se vyplácí příliš mnoho peněz, pohání to byznys pašeráků,“ uvedl Karner.

Rakousko srazilo migraci oproti loňsku na polovinu

Evropa

Podle ministra se zjednoduší administrativa a zvýší se bezpečnost poskytovatelům ubytování, protože peníze už nemusí vybírat v hotovosti a ukládat v ubytovacích zařízeních. Karta se migrantům starším 14 let předá osobně, aby se zabránilo tomu, že všechny peníze skončí u rodinného patriarchy, dodal Karner.

Vláda plánuje, že tyto karty se od příštího roku začnou používat v celé zemi, státy se mohou rozhodnout, zda tento model přijmou, či nikoli. V současné době se ve spolkových zemích používají různé modely. V mnoha spolkových zemích se však peněžité dávky vyplácejí v hotovosti v ubytovacích zařízeních.

Testy DNA. Migranti si dovážejí příbuzné, Rakousku dochází trpělivost

Evropa

Výběr článků

Načítám