Hlavní obsah

Raketa zasáhla vodní nádrž nad Kyjevem

Během ranního mnohonásobného útoku na ukrajinská energetická zařízení utrpěla zásah Kyjevská vodní elektrárna ve Vyšhorodu. Z videa zveřejněného na telegramovém účtu agentury Unian je patrné, že je poškozena strojovna hráze, silnice vedoucí po hrázi je uzavřena. Unian odhaduje škody na elektrárně jako vážné.

Střela zasáhla nádrž a hráz vodního díla u KyjevaVideo: Reuters

Článek

Krátce po zveřejnění této zprávy agentura zprostředkovala vyjádření šéfa Centra pro boj s dezinformacemi Andrije Kovalenka, podle nějž není možné zničit hráz vodního díla - jemuž se přezdívá Kyjevské moře - raketami.

„Co se týče hráze Kyjevské vodní elektrárny, tak nic nehrozí. Zničit ji raketami není možné. Nemá smysl srovnávat tento případ s Chersonskou oblastí (zničením Kachovské vodní elektrárny), tam byla exploze zevnitř. Rusko se snaží tuto informaci zneužít k vyvolávání paniky, nic víc,“ tvrdil Kovalenko.

Šéf Kyjevské oblastní vojenské správy Ruslan Kravčenko následně prohlásil, že škody nejsou kritické a přislíbil, že se provoz po silnici na hrázi obnoví kolem páté odpoledne místního času, napsala Ekonomična pravda.

V brzkých ranních hodinách Rusko vypálilo na patnáct ukrajinských oblastí salvy raket a útočných dronů, většina mířila na ukrajinská energetická zařízení. V některých místech útok stále pokračuje.

Myšlenku zničit Kyjevskou vodní elektrárnu a zatopit Kyjev nadnesl letos v červnu například známý ruský propagandista Vladimir Solovjov. Ukrajinský generálmajor ve výslužbě tajné služby SBU Viktor Jahun tehdy prohlásil, že hráz nelze zničit vnějším působením, neboť k tomu by bylo zapotřebí „cíleně zasáhnout stejné místo dvaceti raketami“, citovala jej Unian.

Kyjevská vodní elektrárna se nachází na řece Dněpr severně od metropole Kyjev a je první v kaskádě dněperských vodních elektráren.

Foto: Vladyslav Musiienko, Reuters

Dým stoupající z okrajové částí Kyjeva po ruském útoku.

Norští seismologové zaznamenali explozi, která zničila Kachovku

Zahraniční

Výběr článků

Načítám