Hlavní obsah

Pýchu ruské flotily zchvátil požár. Katěrina Velikaja byla v loděnici

Nejméně jednoho mrtvého a tři vážně zraněné si vyžádal požár, který zachvátil ruský ledoborec Katěrina Velikaja. Podle serveru oboz.ua se „pýcha ruské flotily nacházela právě v loděnici Dalzavod“ ve Vladivostoku na ruském Dálném východě. Rusům v neděli shořela také raketová loď Serpuchov, která kotvila v přístavu Baltijsk v Kaliningradské oblasti.

Foto: Nexta/X

Ledoborec Katěrina Velikaja před spuštěním na vodu

Článek

Na ledoborci podle serveru oboz.ua hořelo na zhruba 50 metrech čtverečních, požár se již podařilo uhasit. Záchranáři odvezli z paluby víceúčelového plavidla celkem čtyři lidi, jeden z nich požár nepřežil, další tři utrpěli těžká zranění.

Katěrina Velikaja patří mezi chlouby ruského námořnictva. Postavili ji v loděnici Zvězda a má plnit celou řadu úkolů v Arktidě. Jejím domovským přístavem je Murmansk. Dokáže překonat led o tloušťce až 2,5 metru. Jako jediná svého druhu může také fungovat jako zásobovací plavidlo. Je 106 metrů dlouhá a 22 metrů široká, výtlak má 5100 tun a výkon 7,5 MW.

Foto: Profimedia.cz

Ruská raketová loď Serpuchov proplouvá pod zvednutým mostem na řece Něvě v Petrohradu.

O příčinách požáru na ledoborci lze pouze spekulovat. To k odpovědnosti za plameny na palubě ruské raketové lodi Serpuchov se podle zdroje oboz.ua z bezpečnostních sil hlásí ukrajinská rozvědka HUR.

Korveta třídy Bujan-M, která kotvila v přístavu Baltijsk, podle tohoto zdroje začala hořet v podpalubí. Plameny plavidlo prakticky zcela zničily.

Ukrajinské bezpilotní čluny potopily chloubu černomořské flotily

Válka na Ukrajině

Serpuchov, který je dlouhý 74 metrů a široký 11 metrů, byl spuštěn na vodu 7. dubna 2015 v loděnici Zelenodolsk. Původně by zařazen do služby v ruské černomořské flotile, později se ale stal součástí baltské flotily.

Ruské námořnictvo v Černém moři od začátku invaze na Ukrajinu utrpělo těžké ztráty. Například černomořská flotila, která před válkou čítala osm desítek plavidel včetně velkých válečných lodí, vyloďovacích člunů, ponorek, hlídkových člunů a minolovek, přišla zhruba o polovinu plavidel. Zatím nejhorším zásahem bylo potopení vlajkové lodi černomořské flotily, křižníku Moskva v dubnu 2022.

Rusové si během cvičení v Baltském moři potopili vlastní rybářskou loď

Evropa

Výběr článků

Načítám