Hlavní obsah

Putinovy červené linie ztrácejí glanc

Nejúčinnější zbraní ruského prezidenta Vladimira Putina je strach Západu z eskalace konfliktu na Ukrajině, upozornil expert z think-tanku Atlantic Council (Atlantická rada) Peter Dickinson. Podle něj však ruské „červené linie“ nemají žádný význam. Mohou působit až směšně, uvedl v souvislosti se stahováním ruských lodí z Černého moře. Západ by podle něj měl mít odvahu pokračovat v pomoci Ukrajině, jak sám uzná za vhodné.

Foto: Pavel Byrkin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin během videokonference se členy Bezpečnostní rady Ruska

Článek

Takzvané červené linie Moskvy působí podle Dickinsona až směšně v souvislosti s „ponižujícím ústupem ruské flotily z Černého moře a údajně posvátných domovských přístavů na Krymu“.

Podle něj mnozí západní vůdci odmítají vnímat, že když ruský prezident Vladimir Putin čelí odporu, s největší pravděpodobností ustoupí, bez ohledu na závažnost výhrůžek, s nimiž předtím operoval.

Navzdory tezím, že do kouta zahnaný a poražený Putin by se mohl uchýlit až k použití jaderných zbraní, šéf Kremlu podle Dickinsona odpověděl na porážku Černomořské flotily tím, že svým zbývajícím válečným lodím tiše nařídil, aby ustoupily. „Někteří spojenci se nicméně zdráhají vyvodit zřejmé závěry,“ poznamenal Dickinson na blogu think-tanku.

„Začali něco tušit.“ Rusko stáhlo všechna vojenská plavidla z Azovského moře

Válka na Ukrajině
Foto: Clash Report/Twitter

Záběr na hořící křižník Moskva, který zasáhla ukrajinská střela Neptun. Vlajková loď Černomořské flotily šla ke dnu.

Přesto to Západ v minulosti dokázal a překročil ruskou „červenou linii“ třeba v dodávkách střel SCALP, což je francouzské označení pro britské Storm Shadow.

Apokalyptická varování ruského vůdce či jeho věrných provázela také západní dodávky raket Javelin a Stinger, salvových raketometů HIMARS, pokročilých systémů protitankové obrany, dronů, vrtulníků či tanků M1 Abrams či německých leopardů nebo americký příslib dodávek kazetové munice.

„Jiskřilo se“ také kolem dodávek protiraketového systému Patriot, obzvlášť když Ukrajinci ohlásili, že s ním dokážou sestřelovat ruské hypersonické rakety Kinžal, či kolem letounů F-16, u nichž Rusko místo opakování výhrůžek raději vypsalo prémii za jejich sestřelení, až je Ukrajinci nasadí do bojů.

Foto: Profimedia.cz

Peter Dickinson, člen think-tanku Atlantic council (Atlantická rada)

Putin ani jednu ze svých hrozeb zatím nesplnil a jeho blafování dalo Západu odvahu pokračovat ve vyzbrojování Ukrajiny, jak sám uzná za vhodné. Podle Dickinsona je nyní pro Ukrajinu životně důležité, aby v tom pokračoval.

„Někteří západní vůdci však stále tvrdí, že ve své snaze dodržovat ruské červené linie jsou motivováni touhou vyhnout se vyprovokování širší války, ale to je přesně to, co se stane, pokud budou pokračovat v zavádějící politice řízení eskalace a nepodaří se jim zastavit Putina na Ukrajině,“ uzavřel Dickinson.

Máme plán na vrácení Krymu. A je realistický, řekl vrchní velitel ukrajinských sil

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám