Hlavní obsah

Putinova mladší dcera vystoupila na ekonomickém fóru

Jedno z ruských tabu padlo. Skrývání rodiny ruského prezidenta Vladimira Putina je minulostí. Během panelové diskuse na Petrohradském ekonomickém fóru vystoupila ve čtvrtek dcera šéfa Kremlu sedmatřicetiletá Jekatěrina Tichonovová, v pátek by měla vystoupit i jeho druhá dcera, o dva roky starší Maria Voroncovová.

Jekatěrina Tichonovová během letošního Petrohradského mezinárodního ekonomického fóraVideo: Reuters

Článek

Fakt, že dáma, která vystoupila na fóru, je Putinova dcera, nebyl přímo zmíněn. Moderátor pouze oznámil, že dalším řečníkem je Jekatěrina Vladimirovna. S účastníky fóra byla propojena na dálku prostřednictvím videa. Mladší dcera ruského prezidenta vystudovala japanistiku, matematiku a fyziku a je předsedkyní Fondu národního intelektuálního rozvoje a společnosti Inopraktika, což je inovační fond moskevské Lomonosovy univerzity.

Foto: Profimedia.cz

Jekatěrina Tichonová během letošního Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra

Projev Tichonovové připomínal jejího otce, píše deník Bild. Používala technokratický jazyk, čísla chrlila jako robot a pronášela extrémně dlouhé věty. Ze záplavy slov plyne jediné poselství: Rusko se snaží nahradit zahraniční dovoz domácí výrobou. A to platí i pro vojenský sektor. „Státní suverenita je jednou z klíčových otázek posledních let, je základem bezpečnosti Ruska,“ vysvětlila.

Tajemnou „Putinovu daču“ na Altaji těžce poničil požár

Evropa

Oznámila, že objednávky v hodnotě 890 milionů eur byly „převedeny ze zahraničí ruským společnostem“. Podle jejích slov se to plánuje také pro zakázky v hodnotě 3,4 miliardy eur. To se týká i zakázek ve vojenském sektoru.

Skutečnost, že Kreml přiměl Putinovu dceru, aby tuto otázku otevřela, ukazuje na to, jak důležitá je pro ruského prezidenta vojenská nezávislost. Současně to naznačuje, že se nechce spoléhat na své současné spojence, jako je Čína a Írán, píše švýcarský deník Blick.

Drony udeřily nedaleko Putinova paláce

Evropa

Pozoruhodné je, že Tichonovová výslovně poděkovala novému ministru obrany Alexeji Bělousovovi za podporu jejího projektu. Podle expertů Putin jmenoval Bělousova ministrem obrany, aby mobilizoval ruskou ekonomiku a zbrojní průmysl kvůli vleklé válce na Ukrajině.

Vystoupení Tichonovové na prestižním ekonomickém fóru podle některých analytiků nahrává spekulaci, že míří do vysoké politiky.

Kdo je mladší dcera šéfa Kremlu?
Jekatěrina Tichonovová se se měla narodit v roce 1986 v Drážďanech, kde Putin působil jako agent KGB. Navštěvovala německou školu a během bouřlivých devadesátých let žila nějaký čas s Putinovým přítelem ze Stasi Matthiasem Warnigem. V roce 2013 se provdala za syna vlivného bankéř, manželství jí ale nevydrželo ani pět let a poté se v tichosti rozvedla. S ruským baletním tanečníkem čtyřiapadesátiletý Igorem Zelenským má prý dceru.

Putin pohrozil Německu i celému Západu. Ukrajinské použití zbraní dlouhého doletu ho dráždí

Evropa

Výběr článků

Načítám