Hlavní obsah

Objetí od Kima na letišti. A v ulicích Pchjongjangu vítají Putina stovky dalších Putinů

Aktualizováno

Slavnostní výzdobu nechal v ulicích severokorejské metropole Pchjongjangu připravit tamní vůdce Kim Čong-un u příležitosti návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina. Putin do města přiletěl v úterý večer, jeho návštěva v KLDR má být dvoudenní. Kim si s Putinem podal ruku, objali se a pak spolu v limuzíně odjeli k Putinovu hotelu. Lídři se dohodli na prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, uvedla severokorejská média.

Přivítání Vladimira Putina v Severní KorejiVideo: Reuters

Článek

Po chvíli dohadování, kdo nastoupí první, se oba lídři usadili do auta. Šlo o vůz značky Aurus, který šéf Kremlu severokorejskému vůdci letos v  zimě daroval k osobnímu využití. Ulice Pchjongjangu byly vyzdobené Putinovými portréty a na dominantě hlavního města, nedokončeném 330metrovém hotelu byl obrovský nápis „Vítej, Putine“.

Video zveřejněné agenturou AP ukazuje hlavní třídu v Pchjongjangu, kde se na sloupech pouličního osvětlení s nekompromisní pravidelností střídají Putinovy portréty v nadživotní velikosti s ruskou vlajkou.

Na záběrech pořízených z jedoucího automobilu v době příprav na Putinův příjezd je vidět pouze jeden další vůz, jinak je třída zcela pustá. V ulicích do ní ústících ani jinde nejsou vidět žádní lidé.

Severokorejské ulice zdobené portréty PutinaVideo: AP

Po chvíli vůz, z nějž neznámý autor pořizoval záběry, dorazí k další z významných ulic Pchjongjangu. Ta se liší především tím, že výzdobu tvořenou Putinovými portréty „dynamicky“ střídají na sloupech veřejného osvětlení ruské a severokorejské vlajky.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin a Kim Čong-un na letišti v Pchjongjangu

Putinův zahraničněpolitický poradce Jurij Ušakov řekl, že oba lídry během středy čeká jednání mezi čtyřma očima, galakoncert, státní recepce, přehlídka čestné stráže, podpisy různých dokumentů a prohlášení pro média.

Ruský prezident zavítal do KLDR po 24 letech, doprovázejí ho podle BBC také ministr obrany Andrej Bělousov, ministr zahraničí Sergej Lavrov a představitelé ruské vesmírné agentury Roskosmos.

Foto: Kcna, Reuters

Přivítání Vladimira Putina vůdcem KLDR

Čistka pokračuje. Putin vyhodil čtyři náměstky ministra obrany

Evropa

S Kim Čong-unem, který šéfa Kremlu přivítal na letišti vřelým objetím, má Putin jednat především o utužení vzájemných vztahů a spolupráce. To se nejspíš projeví dalšími dodávkami severokorejských zbraní a střeliva, které Rusové potřebují na válku s Ukrajinou.

Foto: Gavriil Grigorov, ČTK/AP

Kolona s Putinem a Kimem v Pchjongjangu

Foto: Gavriil Grigorov, ČTK/AP

Jednání Rusů a Severokorejců v Pchjongjangu

Agentura Bloomberg uvedla, že KLDR podle jejích zdrojů už dodala Rusku na pět milionů dělostřeleckých granátů. Vyměnila je nejspíš za raketové, satelitní a další vojenské technologie.

Putin po 24 letech míří do Severní Koreje

Svět

Výběr článků

Načítám