Hlavní obsah

Putin zakázanými minami v Černém moři riskuje konflikt s NATO

Ruský vůdce Vladimir Putin nasazením zakázaných plovoucích min do Černého moře riskuje propuknutí války se Severoatlantickou aliancí. Informuje o tom britský deník The Telegraph, podle něhož tento risk spočívá v reálné možnosti, že se ruská mina v moři dostane do výsostných vod NATO a potopí nebo poškodí loď plující pod vlajkou členské země.

Foto: Reuters

Vladimir Putin

Článek

Během nedávného cvičení NATO u bulharského pobřeží zaznamenala spojenecká letadla v Černém moři více než sto min, kterými se Putin snaží omezit nebo přerušit vývoz ukrajinského obilí.

Používání námořních min není bezprostředně v rozporu s mezinárodním právem, použití plovoucích min, v angličtině „drifting“ nebo „floating mines“, ovšem ano, vyplývá z dokumentu Mezinárodního práva, který legálnost použití min definuje.

„Představují největší riziko poškození nechtěných cílů, (…) protože se pohybují podle proudů nebo převládajících povětrnostních podmínek,“ konstatuje dokument.

Ukrajina odmítla kompromisy s Ruskem výměnou za mír. Za zavřenými dveřmi podle FT hovořila jinak

Válka na Ukrajině

Putin tak jejich nasazením riskuje, že se miny dostanou do teritoriálních vod NATO. Vody Černého moře totiž omílají hned několik členských zemí: Bulharsko, Rumunsko nebo Turecko. Britský deník píše, že pokud by Putinovy volně plovoucí miny, které nasazuje v oblasti trasy obilného koridoru, zavítaly do vod NATO a potopily nebo poškodily tamní loď, aliance by „byla povinna na takový útok reagovat, jako by šlo o útok na všechny členské země“.

„Proto existují pravidla pro kontrolu používání min, a proto je tak nebezpečné, když jsou ignorována,“ hodnotí bývalý důstojník britského královského námořnictva Tom Sharpe, který je zároveň autorem článku. Podle něho Rusko pravidla používání min porušuje, což je nejen válečný zločin, ale zároveň podle Sharpea i obrovský risk, který by mohl způsobit válku mezi Ruskou federací a Severoatlantickou aliancí.

NATO se tomu ale podle bývalého důstojníka snaží zabránit. Do Černého moře totiž posílá vysloužilé minolovky Sandown, které působí jak ve vodách Rumunska, tak i Ukrajiny.

Podle Sharpea je hrozba výbuchu min v Černém moři velmi vážná a je jen otázkou času, kdy „ruské miny způsobí velký incident, který by mohl eskalovat“.

Kromě min představují nebezpečí i ruské bombardéry a protilodní střely. Například v první polovině září Ruská federace zasáhla civilní loď v Černém moři protilodní střelou dlouhého dosahu Ch-22 vypálenou z bombardéru Tu-22M, což Sharpe označil jako válečný zločin. Podle serveru Naval News se jednalo o tureckou obchodní loď vlastněnou státem Belize, která vezla do Egypta 26 550 tun obilí.

Rusové zavraždili nebo znásilnili stovky zajatých ukrajinských vojáků i civilistů

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám