Hlavní obsah

Putin stále odkládá návštěvu Turecka. Bojí se, že ho Ukrajinci sestřelí

Ruský vůdce Vladimir Putin už dva roky odkládá cestu do turecké Ankary, kde by se měl sejít se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Informuje o tom agentura Middle East Eye (MEE), podle níž má Putin na cestu přehnané požadavky. Mimo jiné totiž chce, aby jeho letadlo doprovodily ruské stíhačky, protože se bojí, že by jej po cestě mohli sestřelit Ukrajinci.

Foto: Vyacheslav Prokofyev, Reuters

Ruský vůdce Vladimir Putin

Článek

Oficiálně ruští představitelé pro odložení cesty uvedli již mnoho důvodů. Hovořili například o tom, že se Putin vyhýbá všem zemím, které dříve nebyly v Sovětském svazu. Letos v březnu se zase vymluvili na nabitý program v rámci ruských prezidentských voleb.

Zdroje agentury Middle East Eye nicméně tvrdí, že hlavním důvodem neustálého odkládání jsou Putinovy podmínky pro návštěvu Ankery. Šéf Kremlu by totiž rád letěl do Turecka s doprovodem ruských stíhaček, protože se podle zdrojů obává schopnosti Ukrajiny sestřelovat letadla na trase letu.

Tento požadavek je ovšem podle agentury velmi komplikovaný, neboť systémy protivzdušné obrany NATO, jehož je Turecko součástí, by mohly na území této země vnímat ruské stíhačky jako nepřátelské cíle.

Medvěděv se vysmívá Západu kvůli Putinovi v Mongolsku

Evropa

Jedna osoba obeznámená s věcí uvedla, že Turecko pravděpodobně nevypne protivzdušnou obranu, aby vyhovělo ruské žádosti.

Při posledních jednáních o návštěvě jednali ruští a turečtí představitelé o Putinově příjezdu v prvním říjnovém týdnu. Podle zdrojů je však kvůli požadavku ohledně stíhaček naplánování a organizace návštěvy velmi nepravděpodobná. Putin navštívil Ankaru naposledy v roce 2014.

Dva bývalí turečtí velvyslanci, kteří se dříve úzce zabývali diplomatickým protokolem provázejícím návštěvy zahraničních hlav států, sdělili agentuře MEE, že ruský požadavek je velmi neobvyklý.

„Turecká vláda může jako gesto poslat stíhačky, aby doprovázely zahraniční hlavy států,“ uvedl jeden z bývalých velvyslanců. „Nicméně si nevzpomínám na žádnou návštěvu, kdy by si zahraniční hlavy států přály vzít s sebou stíhačky své země,“ dodal.

Turecko podalo žádost o vstup do BRICS, píše Bloomberg

Evropa

Ruské požadavky se však neomezují pouze na stíhačky. Ruští představitelé si také stěžují, že tři největší hotelová zařízení v Ankaře - Hilton, Sheraton a JW Marriott - jsou podniky vlastněné Spojenými státy. Moskva podle lidí obeznámených s problematikou považuje americké hotelové řetězce za nebezpečné pro ruského diktátora.

Agentura uvedla, že se v současnosti nabízí možnost, zda by Ankara nemohla pro návštěvu Putina poskytnout vládní penzion. To je ale podle ní velmi neobvyklý postup, který nemá v poslední době obdoby.

Kromě obav o sestřelení Putinova letadla se ruští představitelé také zvláště obávají možného atentátu na šéfa Kremlu nebo na jeho doprovod.

Zelenskyj: Na podzim chci ukončit válku

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám