Hlavní obsah

Putin pověřil rakouskou exministryni Kneisslovou ochranou tygrů ussurijských

Vladimir Putin pověřil rakouskou exministryni zahraničí Karin Kneisslovou, která si s ruským vůdcem zatancovala na své svatbě a která žije v Rusku, ochranou ohroženého tygra ussurijského, též známého jako amurského. Informuje o tom bruselský list Politico, podle něhož bude Kneisslová pracovat jako ambasadorka v Centru tygrů amurských, jehož založení inicioval sám šéf Kremlu.

Foto: Profimedia.cz

Karin Kneisslová a Vladimir Putin na snímku z roku 2018

Článek

„(Kneisslová) má mnoho zkušeností. Konkrétně evropské zkušenosti s léčením přírody, obnovou toho, co bylo ztraceno, a jako nikdo jiný chápe, jak je to těžké a jak velké úsilí vynakládá Ruská federace,“ prohlásil bez dalších podrobností ředitel centra Sergej Aramilev, kterého cituje Politico.

Rakouské ministerstvo zahraničí si v reakci rýplo, že i ono je znepokojeno hrozícím vyhynutím některých druhů, jmenuje však jiné než tygry.

„Velmi nás znepokojují živočišné druhy, kterým v Rusku hrozí vyhynutí. Naše obavy se ovšem týkají také zástupců občanské společnosti, nezávislých médií a organizací na ochranu lidských práv, které jsou v Rusku zjevně také ohroženým druhem,“ sdělila Novinkám mluvčí rakouské diplomacie Claudia Türtscherová.

V současné době žije v Rusku asi 500 tygrů ussurijských, a to převážně v blízkosti hranic se Severní Koreou a Čínou. Aramilev uvedl, že doufá, že Kneisslová bude mít brzy příležitost se do těchto oblastí podívat. „Možná ještě před koncem roku,“ sdělil podle ČTK.

Moskva svolává Radu bezpečnosti OSN. Vystoupí rakouská exministryně, která žije v Rusku

Evropa

Pozvala Putina na svatbu

Kneisslová vedla rakouské ministerstvo zahraničí v letech 2017 až 2019. V roce 2018 si vzala podnikatele Wolfganga Meilingera, na jejich svatbě se přitom objevil i ruský diktátor Putin, se kterým si dokonce zatančila. „Je to ten nejinteligentnější gentleman. S důrazem na slovo ‚gentleman‘. A já už jich pár poznala,“ uvedla Kneisslová na Putinovu adresu v rozhovoru pro BBC.

Putin jí následně čtyři roky po svatbě věnoval opožděný svatební dar: safírové náušnice z bílého zlata za 50 tisíc eur (asi 1,3 milionu korun).

Kneisslová od roku 2020 pravidelně přispívá do ruské propagandistické televize Russia Today. V půlce června 2023 pak oznámila, že se natrvalo stěhuje do Ruska. Nyní žije v Petrohradě a podle svých slov se zpátky do Rakouska nechystá.

Rusko koncem letošního července kvůli západní pomoci Ukrajině svolalo Radu bezpečnosti OSN, na kterém jako ruská „expertka“ vystoupila právě i Kneisslová.

„Zdá se, že i v Rusku nastala okurková sezona. Neexistuje jiné vysvětlení, proč by častý host (televize) Russia Today vystupoval v Radě bezpečnosti OSN jako takzvaný ‚expert‘,“ sdělila Novinkám v červenci mluvčí Türtscherová.

Kneisslová jako ruská expertka v Radě bezpečnosti? Okurková sezona, vysmívá se rakouská diplomacie

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám