Hlavní obsah

Putin léta vyhrožoval, dnes už ho musíme brát vážně, říká šéf polské diplomacie

Pokud by se Rusku podařilo vyhrát válku na Ukrajině, potřebovalo by tři čtyři roky na zmobilizování sil k útoku na země NATO, uvedl v úterý večer v televizi TVP polský ministr zahraničních věcí Radosław Sikorski.

Foto: Markku Ulander, Reuters

Šéf polské diplomacie Radosław Sikorski

Článek

Souhlasil tak s analýzou expertů, kteří zastávají stanovisko, že tolik času by ruský prezident Vladimir Putin potřeboval na přípravu pozemních sil, aby mohl jít dál. Šéf polské diplomacie ale v TVP zároveň dodal: „Rusko není schopné Ukrajinu porazit, nedovolíme mu to.“

„Ruský prezident dlouhé roky vyhrožoval, ale západní Evropa jeho slova ignorovala. Dnes však musíme brát jeho hrozby vážně, což také činíme. Polsko má v současnosti nejvyšší rozpočet na obranu v poměru k HDP v celé Severoatlantické alianci, včetně Spojených států a Velké Británie, dosahující čtyř procent,“ zdůraznil Sikorski.

Eurokomisařem zřejmě nebude

Na otázku, zda se ujme funkce eurokomisaře, Sikorski uvedl: „Už několik měsíců opakuji, že být ministrem zahraničních věcí svobodného Polska je jednou z největších poct, jaká může politika během jeho kariéry v mé zemi potkat. Vícekrát jsem se vyjádřil, že se cítím být v této práci optimálně využitý, a navíc ji mám rád,“ sdělil.

Pokud Rusko přiostří, přiostříme taky, prohlásil Sikorski v Praze

Evropa

Výběr článků

Načítám