Hlavní obsah

Místo zatčení úsměvy. Putin dorazil do Mongolska

Ulánbátar
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin zahájil oficiální návštěvu Mongolska. Letadlo šéfa Kremlu přistálo na letišti v Ulánbátaru, napsala v pondělí agentura TASS. Mongolsko přitom podepsalo Římský statut Mezinárodního trestního soudu (ICC), který loni v březnu vydal na Putina zatykač kvůli únosu dětí z Ukrajiny do Ruska. Mongolsko leží na trase plánovaného nového plynovodu spojujícího Rusko s Čínou.

Putin dorazil do MongolskaVideo: AP

Článek

Putinova návštěva v Mongolsku potrvá dva dny. „Na další den jsou naplánována bilaterální jednání, mimo jiné s mongolským prezidentem Uchnágijnem Churelsucem, také podepsání některých dokumentů a položení květin u pomníku sovětského maršála Sovětského svazu Georgije Žukova,“ napsala agentura TASS.

Dodala, že na letišti v Ulánbátaru Putina přivítala čestná stráž a političtí představitelé Mongolska. Například nevládní organizace Human Rights Watch (HRW) však poukazovala na to, že šéfa Kremlu by buď do země neměli vpustit, nebo by jej měli po příletu zatknout -Mongolsko je členskou zemí ICC, který na Putina vydal zatykač.

Také Ukrajina vyzvala Mongolsko, aby Putina zatklo a předalo ho soudu v Haagu. Kreml ale minulý týden vzkázal, že Putin z cesty obavy nemá.

Foto: Natalia Gubernatorova, Reuters

Putin dorazil do Mongolska.

Mongolsko, zatkni Putina, vyzývá Human Rights Watch

Evropa

„Mongolsko by se vzepřelo svým mezinárodním závazkům člena Mezinárodního trestního soudu, pokud by umožnilo návštěvu ruského prezidenta Vladimira Putina, aniž by ho zatklo,“ apelovala před Putinovým příletem Maria Elena Vignoliová, vedoucí poradkyně pro mezinárodní spravedlnost HRW.

„Přivítání Putina, uprchlíka před ICC, by bylo nejen urážkou mnoha obětí zločinů ruských sil, ale také by podkopalo klíčovou zásadu, že nikdo, bez ohledu na to, jak mocný je, nestojí nad zákonem,“ dodala.

Ruského vůdce pozval mongolský prezident Uchnágijna Churelsuca. Návštěva je formálně spojena s oslavami 85. výročí bitvy u řeky Chalchyn z roku 1939 proti japonským jednotkám. Putin měl Mongolsko navštívit až v úterý 3. září, agentura TASS ale v pondělí uvedla, že ruský vůdce do země již přicestoval.

Foto: Kristina Kormilitsyna, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin a mongolský prezident Uchná Churelsuch během uvítacího ceremoniálu v Ulánbátaru.

Je to vůbec poprvé, co se vydal na území členské země ICC od doby, co na něj loni v březnu ICC vydal zatykač.

Loni se měl ruský diktátor účastnit summitu vedoucích představitelů uskupení BRICS v Jihoafrické republice, nakonec tam ale nedorazil, a to mimo jiné kvůli rozhodnutí jihoafrického soudu, který potvrdil povinnost Jihoafrické republiky, signatáře římského statutu, postupovat podle zatykače.

Demonstranti s ukrajinskými vlajkami

Před Putinovým příjezdem do Ulánbátaru bylo v centru města vidět i pár demonstrantů s ukrajinskými vlajkami.

Foto: Rentsendorj Bazarsukh, Reuters

Podporovatelé Ukrajiny v Ulánbátaru před Putinovým příletem

Plánovaný plynovod Síla Sibiře 2, určený k přepravě plynu z Ruska do severovýchodní Číny, by měl vést právě přes Mongolsko. V polovině srpna ale web South China Morning Post (SCMP) informoval, že Mongolsko projekt nezahrnulo do svých národních plánů rozvoje do roku 2028. 

Už v červnu list The Financial Times upozornil, že také jednání mezi Moskvou a Pekingem se zadrhla. Zdroje listu uvedly, že Čína požaduje, aby za dodávky platila téměř stejně, jako platí ruské domácnosti, jejichž ceny jsou ale státem silně dotované.

Putin míří do Mongolska, které má povinnost ho v rámci zatykače ICC zadržet

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám