Hlavní obsah

Putin bez důkazů viní Ukrajinu z pokusu o útok na Kurskou jadernou elektrárnu. Na místo se chystá šéf MAAE

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek obvinil Ukrajinu, že se pokusila zaútočit na Kurskou jadernou elektrárnu. Obavy ohledně bezpečí jaderného provozu obecně vzrostly poté, co se boje mezi ukrajinskou a ruskou armádou přesunuly i do ruské Kurské oblasti. Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi již oznámil, že elektrárnu příští týden navštíví. Poté chce zamířit do Kyjeva, kde má v plánu jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Foto: Heinz-Peter Bader, ČTK/AP

Šéf MAAE Rafael Grossi

Článek

Oba funkční jaderné bloky ve městě Kurčatov jsou postaveny ještě podle sovětské technologie. „Nemají kolem sebe ochrannou kopuli, jen normální střechu, což znamená, že jádro reaktoru je pěkně odkryté,“ uvedl Grossi v rozhovoru pro Bloomberg s tím, že jej i agenturu znepokojuje skutečnost, že jsou takové reaktory v dosahu dělostřelecké palby.

„Nepřítel se dnes v noci pokoušel na jadernou elektrárnu zaútočit,“ prohlásil Putin, aniž by předložil důkazy. Rusko podle něj o věci informovalo MAAE. Pověřený gubernátor Kurské oblasti Alexej Smirnov týž den uvedl, že situace v elektrárně je stabilní.

Ruské ministerstvo obrany už minulý týden obvinilo Ukrajinu, že plánuje útok na tuto elektrárnu. Kyjev tvrzení popřel.

Kurská jaderná elektrárna se nachází několik desítek kilometrů od rusko-ukrajinských hranic. V provozu jsou v ní dva bloky, dva jsou ve výstavbě, aby nahradily ty nejstarší, už dříve odstavené.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 MAAE varuje před hrozbou jaderné havárie, a to zejména v Záporožské jaderné elektrárně. Tu krátce po začátku války obsadily ruské jednotky a od té doby ji Rusko kontroluje. Odstavená elektrárna je terčem opakovaných útoků, z nichž se bojující strany vzájemně obviňují.

Ukrajinci mají v Kurské oblasti nezvykle vysoké ztráty. Risk se i tak může vyplatit

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám