Hlavní obsah

Opičí neštovice jsou ve Švédsku. WHO varuje

Aktualizováno

Ve Švédsku byl prokázán případ nákazy nemocí mpox, dříve známé jako opičí neštovice, oznámil tamější ministr zdravotnictví Jakob Forssmed. Je to první případ mimo Afriku.

Foto: Profimedia.cz

Pacient s opičími neštovicemi

Článek

Případ byl diagnostikován v okolí Stockholmu, nemocná osoba dříve žila v postižené oblasti v Africe, uvedla ředitelka Agentury pro veřejné zdraví Olivia Wigzellová.

Jedná se o formu viru „Claude I“, před kterou varovala Světová zdravotnická organizace (WHO). Tato obzvláště nakažlivá varianta se dosud objevila pouze v Africe.

Tato nová varianta viru byla objevena na východě Demokratické republiky Kongo na konci loňského roku. Mohla by být nakažlivější než předchozí varianty a způsobit závažnější průběh onemocnění. Na podrobné studie na toto téma se ale stále čeká. Varianta Claude I už se objevila také v Ugandě, Rwandě a Burundi a v posledních týdnech i v Keni.

Kongo zachvátila zmutovaná varianta opičích neštovic, hrozí rozšíření do zahraničí

Věda a školy

WHO vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti, „zdravotní nouzi mezinárodního dosahu“. Vyhlášení stavu nouze nemá žádné konkrétní důsledky. Jejím cílem je spíše upozornit orgány po celém světě, aby se připravily na možné propuknutí epidemie.

Světová zdravotnická organizace vyhlásila stav nouze kvůli neštovicím již v červenci 2022. V té době se vyskytly případy ve více než 60 zemích, včetně například Německa. Infekce byly způsobeny variantou Claude II, u níž je méně závažný průběh onemocnění. Nouzový stav byl zrušen v květnu 2023, protože se díky vakcínám podařilo dostat pod kontrolu i ohniska nákazy ve většině zemí.

WHO přejmenovala opičí neštovice. Kvůli obavám z rasismu

Svět

V Africe je však problém s dodávkami vakcín.

Mpox se dříve nazývaly opičí neštovice, protože se u opic objevily poprvé. Světová zdravotnická organizace (WHO) se rozhodla pro nový název, protože nepojmenovává nemoci po zvířatech nebo zemích, kde byly zjištěny, aby se zabránilo diskriminaci.

Mpox je virové onemocnění, které se přenáší ze zvířat na člověka, ale také těsným fyzickým kontaktem s osobou nakaženou virem. Od ledna 2022 se v 16 afrických zemích objevilo 38 465 případů mpoxu a 1456 nakažených zemřelo. Letos je případů ve srovnání s loňským rokem o 160 procent více. Nejpostiženější je Kongo.

WHO vyhlásila nejvyšší stupeň varování kvůli opičím neštovicím

Svět

Výběr článků

Načítám